• Početna>
  • Vesti>

“Svakodnevni život mitrovčana” večeras u PKC “Akvarijus”

Monografija „Svakodnevica Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici“ (Institut za srpsku kulturu, 2021) dr Aleksandra Pavlovića biće predstavljena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ večeras u 19 časova.

Pored autora, inače naučnog saradnika u Institutu za srpsku kulturu, u programu će učestvovati i njegove kolege etnolozi i antropolozi: dr Vesna Vučinić Nešković, redovni profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Bogdan Dražeta, docent na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i naučni saradnik u Institutu za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i msr Nevena Petković, doktorantkinja na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, angažovana pri Institutu za srpsku kulturu.

Pavlovićevu monografiju moguće je kupiti u „Akvarijusu“ po ceni od 1.000 dinara a sav prihod od prodaje biće usmeren u dobrotvorne svrhe.

Nastanak monografije „Svakodnevica Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici“ motivisan je nastojanjem dr Aleksandra Pavlovića da prikaže neke od segmenata životne realnosti Srba u Kosovskoj Mitrovici koji se u društvenim i humanističkim naukama mogu podvesti pod koncept svakodnevice, odnosno svakodnevnog života.

Tema monografije postavljena je šire nego što to njen naziv govori i usmerena je ka težnji autora da pruži doprinos razumevanju položaja svojih sunarodnika u Kosovskoj Mitrovici u uslovima duboko izmenjenog društveno-političkog konteksta na Kosovu i Metohiji.

Istraživanje predstavljeno u monografiji zasnovano je na različitim izvorima. Glavnina prikazanih rezultata dobijena je na osnovu terenskih istraživanja koje je dr Pavlović sprovodio u Kosovskoj Mitrovici u periodu od sredine 2011. do kraja 2014. godine, uz nekoliko dopunskih istraživanja obavljenih u 2015. godini. Proučavane pojave praćene su u vremenu obavljanja istraživanja, s tim da je tako istraživanu svakodnevicu Srba u ovom gradu autor tretirao ne samo sa aspekta stanja zabeleženog u posmatranom periodu, nego i kroz perspektivu koja bi se po mnogim svojim osobinama mogla preslikati na celokupno razdoblje od podele Kosovske Mitrovice do krajnjeg datuma obuhvaćenog istraživanjem, a to je razdoblje od 1999. do 2015. godine.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: PKC Akvarijus

Comments

Pročitaj još