• Početna>
  • Vesti>

U PKC “Akvarijus” održana radionica za mlade “Beldocs teen” u okviru drugog dana “Grafesta”

U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi „GRAFEST“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici održana je radionica za mlade „Beldocs teen“ na kojoj je prikazan iransko-nemački dokumentarni film „Sonita“.

Film „Sonita“ , rediteljke Rokhsareh Ghaem Mughami, govori o nesvakidašnjoj teheranskoj „YouTube“ senzaciji, sedamnaestogodišnjoj Soniti Alizad i njenim problemima.

Publika je imala priliku da sazna razliku između dokumentarnog i igranog filma, sazna više o razvoju dokumentaristike u Srbiji i kakav je zapravo objektivan film.

Aleksandra Vušurović kaže da je „Beldocs“ prvi put na GRAFESTU i da joj je drago što je naišao na dobar odziv kod mlade publike.

„Beldocs teen program“ je deo našeg specijalnog programa koji je namenjen mladima i tinejdžerima i čiji je cilj da podstakne ljubav mladih prema dokumentarnom filmu, da podstakne razvoj kritičkog mišljenja i njihove kreativnosti. Beldocs program postoji od 2017. godine i ove godine smo imali peto izdanje programa. Za pet godina se taj program dosta razvio i napredovao i sada on funkcioniše tako da mladi učestvuju u celom procesu nastanka tog programa, tako da je to jedan jako zanimljiv program“ rekla je Vušurović.

Nakon radionice, prikazan je i višestruko nagrađivani film „Andrej Tarkovski: film kao molitva“ Andreja A. Tarkovskog, sina čuvenog sovjetskog i svetskog reditelja.

Direktor Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ Aleksandar Dunđerin je u svom obraćanju rekao da ove godine takmičarska selekcija neće biti prikazana na festivalu i dodaje da je zahvaljujući saradnji Doma kulture Gračanica i PKC-a, mitrovačka publika pet godina unazad, u prilici da prati deo programa koji se organizuje.

„Ove godine smo odlučili da takmičarsku selekciju ne prikazujemo na ovom festivalu, već ćemo prikazati tri pobednička filma tokom decembra. To ćemo mi organizovati zajedno sa jednom ozbiljnom tribinom sa nagrađeniim autorima o tome u kakvoj je situaciji srpska dokumentaristika na Kosovu i Metohiji“ rekao je Dunđerin.

Večeras u 20h biće prikazano ostvarenje reditelja pod pseudonimom Reka Valerik „Nemi glas“, a odmah posle tog filma, u 21h biće prikazan i film nemačkog reditelja Mila Raua „Novo jevanđelje“.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još