• Početna>
  • Vesti>

Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva

U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.

Ovaj sporazum podrazumeva restauraciju na odabranim kućama u istorijskom centru Janjeva i razvoj kulturne ponude koja će doprineti društveno-ekonomskom preporodu Janjeva.

„Zaštita kulturnog nasleđa, kao zajedničke vrednosti koja doprinosi jačanju našeg osećaja pripadnosti i identiteta, treba tretirati kao kompleksan proces koji počinje pravnom zaštitom, stručnom procenom i fizičkom intervencijom.Ovaj složen proces se nastavlja izgradnjom ljudskih kapaciteta, svešću o značaju i ulozi nasleđa, do efikasnih mehanizama upravljanja koji će obezbediti društveno-ekonomski preporod i održivost. lokalni razvoj. S tim u vezi, zadovoljstvo nam je što projekat zaštite kulturnog nasleđa Janjeva obuhvata sve komponente“, kazao je ministar kulture Hajrulah Čeku.

Radove će finansirati Evropska unija, podsetila je stalna predstavnica UNDP-a na Kosovu, Maria Suoko i naglasila da će se ovim projektom promovisati materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe.

„Cilj nam je da podstaknemo okruženje za žene i mlade da razviju veštine i steknu radno iskustvo koje vodi ka ekonomskom osnaživanju. cenim snažno partnerstvo sa Ministarstvom kao što je prikazano ovim finansijskim sporazumom i radujem se zajedničkom radu sa svim partnerima na izgradnji unazad kroz očuvanje i promociju bogatog kulturnog nasleđa Janjeva. Takođe bih želela da se zahvalim opštini Lipljan na njihovoj odličnoj saradnji”, kazala je Suoko.

Finansijska podrška Ministarstvu kulture Kosova za ovaj projekat iznosu od 1,4 miliona evra, dok je realizacija planirana za period 2021-2024.

Izvor Kim

foto UNDP

Comments

Pročitaj još