• Početna>
  • Vesti>

U crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu obeležena slava

U maloj crkvi Svetog Đorđa Runovića u Prizrenu danas je obeležena slava Sveti Đorđe. Liturgiju su služili prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor, Arhimandrit Mihailo iguman manastira Sveti Arhangeli, jerej Vladan Vukomanović starešina crkve Bogorodice Ljeviške i jerej Jovan Radić paroh prizrenski. Obeležavanju slave prisustvovalo je desetak vernika iz Prizrena i Orahovca.

Slavski kolač koji je umesila popadija Jelena za zdravlje i spasenje svoje porodice i svih Prizrenaca ma gde da su, osveštao je otac Vladan i prelomio sa ocem Jovanom koji živi u ovom hramu.

“Imajući veru u to da je Hristos uvek sa nama trudimo se da ne odgovorim zlom na zlo, trudimo se da ne odgovorimo lošom rečju na lošu reč, uvredom na uvredu ili udarcem na udarac, nego se potrudimo da Hrista radi pretrpimo ispovedanja Jevanđelja i da tako trpljenjem svojim spasavamo duše svoje, kako to kaže sveto jevanđelje. Ako tako budemo živeli i ako tome učimo decu koju nam bog poverava, onda ćemo zaista biti dostojni i mesta i zemlje i svetinja sa kojima smo ovde i u kojima služimo”, rekao je u besedi prorektor Prizrenske Bogoslovije Isidor.

Stara crkva Svetog Đorđa iz 15. veka, nalazi se u dvorištu saborne crkve Svetog Đorđa. Zadužbina je braće Runović.  U njoj su, oko oltara, sahranjivani mitropoliti, sveštenici, kao i poznati dobrotvor Mladen Ugarević.

Izvor i foto: Radio Goraždevac


Comments

Pročitaj još