• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Za genocid na Kosovu ne treba da pitate dedu i pradedu

Foto: Kim

Kosovski zvaničnici iz dana u dan ponavljaju da je “Srbija počinila genocid na Kosovu” tokom ratnih sukoba. Kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja kaže da se “Kosovo oslobodilo genocidnog režima Srbije”, dok kosovski premijer Aljbin Kurti ističe da “nam ne trebaju knjige iz istorije da potvrde da se genocid dogodio”, te da će se i to desiti jednog dana.

Od stupanja na dužnost, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani koriste gotovo svaku priliku da kažu da je “Srbija počinila genocid na Kosovu”, iako to nije dokazao nijedan ni domaći, a ni međunarodni sud. Kurti je to ponovio i tokom jučerašnje posete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a tokom današnje konferencije za novinare u Prištini je na pitanje novinarke RTV Kim -” Ko je potvrdio da je na Kosovu počinjen genocid?”, odgovorio:

“Što se tiče genocida na Kosovu, ne radi se o genocidu iz 19. veka, nego se radi o genocidu koji smo mi doživeli, svi ovde u našim životima. Dakle, nema potrebe da pitamo ni dedu, ni pradedu, niti da čitamo knjige iz istorije, nego ovde mi imamo u kolektivnom sećanju šta se desilo 98. i 99. godine, a posebno u proleće 1999. godine kada je Srbija, odnosno Miloševićeva Jugoslavija bila bombardovana od strane NATO-a, šta su radili srpske snage na terenu. Za nas nema sumnje da je to bio genocid i doći će dan kada će se to potvrditi i onima koji ili nisu videli ili ne žele da vide”, kazao je Kurti.

Slične poruke danas je uputio i ministar policije u Kurtijevoj vladi Dželjalj Svećlja.

“Mi smo se oslobodili od srpskog genocidnog režima koji nije uzeo u obzir ni doba ni rod oko ispunjavanja svojih ciljeva. Za svu materijalnu i duševnu štetu što je nanela kosovskom stanovništvu Srbija se nije izvinila a takođe nije optužila zvršioce tih zločina, kriminalce. Najviše su koristili zločine protiv žena i muškaraca za svoje ratne ciljeve”, kazao je Svećlja na obeležavanju godišnjice od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 o ženama, miru i bezbednosti.

U kampanji o počinjenom genocidu osim Kurtija, Osmani i Svećlje, uključen je i predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca. Srpski analitičari smatraju da takve izjave loše utiču na međuetničke odnose na Kosovu, te da su veoma opasne.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još