Brnabić pozvala Prištinu u “Otvoreni Balkan”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas one, koji nisu pristupili incijativi “Otvoreni Balkan” da se pridruže uključujući i Prištinu, jer će, kako ona kaže, građani od toga imati neverovatnu korist.

Njen poziv je usledio na skupu u organizacij Parlamentarne skupštine NATO, a koji je premijerka iskoristila i da izrazi uverenje da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja otvoriti dva klastera na putu evrointegracija.

“Građani koji žive u regionu imaće zaista neverovatno velike koristi od te inicijative”, rekla je Brnabić na otvaranju trodnevnog 101. Seminara Rouz Rot „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“.

Ona je poručila da će građani imati koristi od inicijative “Otvoreni Balkan” kao i od ostalih regionalih inicijativa, s tim da se ova razlikuje, kao je navela, samo po tome što je “mi sami vodimo”.

Poziv je stalno otvoren, rekla je Brnabić i naglasila da “Otvoreni Balkan”, koji podržavaju Beograd, Skoplje i Tirana, daje mogućnost da mladi ostaju u regionu, da vide da imaju više prilika za zapošljavanje, više radnih mesta, da kapital i investicije nesmetano putuju kroz region i da ovde mogu da nađu svoj dom.

Na skupu na kojem su govorili i zvaničnici NATO alijanse Džerald Konoli i Mirče Geana, kao i švajcarski ambasador Urs Šmit, a pred brojnim parlametarcima iz Švajcarske, Luksemburga, Norveške, brojnih drugih zemalja, regiona i onih nastalih raspadom ŠSR, Brnabić je naglasila da je Otvoreni Balkan isključivo regionalna inicijativa koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još