• Početna>
  • Vesti>

Protojerej Arsović: Radosni dočekujemo dan kada ćemo proslaviti Mitrovdan i gradsku slavu Kosovske Mitrovice

Protojerej stavrofor Milija Arsović, starešina Hrama Sv.Dimitrija kaže da je danas Sveta nedelja pred praznik Sv.Velikomučenika Dimitrija i radosni dočekujemo dan kada ćemo proslaviti Mitrovdan i gradsku slavu Kosovske Mitrovice. Protojerej Arsović je za Radio Kosovska Mitrovica rekao da ove godine obeležavamo 16 godina od osveštavanja našeg Hrama, kada je to uradio naš blaženopočivši Pavle Sveti.

“Kroz tih 16 godina prošli smo mnogo različitih situacija, i onih kada je porta bila puna naroda ali i onih kada iz različitih razloga nismo mogli da se okupljamo i živimo normalno ovde u Kosovskoj Mitrovici. Uvek smo obeležavali gradsku slavu, obeležićemo i ove godine”, kaže protojerej parohije mitrovačke.

Protojerej stavrofor Milija Arsović, kaže da se raduje da smo u mogućnosti da prinesemo molitvu Sv.Velikomučeniku Dimitriju, a molićemo njega da budu bolja vremena i da radosniji dočekujemo ovaj dan”.

“Gradsku slavu ćemo obeležiti molitveno, skromno uz služenje Svete liturgije, biće prerezan slavski kolač i poslužićemo vernike u skladu sa epidemiološkim merama zbog Kovid-19 i uz pomoć Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica”,rekao je.

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja. To je i hramovna i gradska slava Kosovske Mitrovice.

Zbog epidemije i ove godine će izostati litije kroz grad, ali će liturgija biti održana u Hramu Sv. Dimitrija sa pošetkom u 8 časova.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još