Ukinuta mera zabrane ulaska u Crnu Goru za 18 osoba

Crnogorska policija ukinula je meru zabrane ulaska u zemlju za 18 lica kojima su bivše vlasti izdale zabranu.

TVCG saznaje da su među onima kojima je ukinuta zabrana sin predsednika Srbije Danilo Vučić, predsednik Odbora za pravosuđe i državnu upravu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Vladimir Đukanović, predsednik FK Crvena Zvezda Zvezdan Terzić, Milica Đurđević – Zavetnici, pevač Vlado Georgijev i fudbalska legenda Dušan Savić.

Stupanjem na dužnost ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, odnosno novog rukovodstva Uprave policije, izdate su odgovarajuće smernice i nalozi u cilju preispitivanja pojedinih zabrana ulazaka u Crnu Goru donesenih u periodu pre stupanja na dužnost sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i novog rukovodstva Uprave policije za koja su postojala saznanja da nisu postojali razlozi predviđeni Zakonom o strancima, piše RTCG.

Kako se navodi, ova saznanja su proizašla iz zahteva advokata stranih državljana, njihovih pritužbi, navoda medija i slično.

Shodno navedenom za pojedine strance kojima je bio zabranjen ulazak utvrđeno je da ne postoje zakonski razlozi te su mere zabrane ulaska uklonjene iz elektronskih aplikacija za kontrolu i prelaženje državne granice, dodaje Radio-televizija Crne Gore.

Pored ovih slučajeva, ističe se, vršeno je uklanjanje ove mere i nakon što su organizacione jedinice nadležnih sektora i centara bezbednosti utvrdile da ne postoje ili su prestali da postoje razlozi propisani Zakonom o strancima.

Naime, za stranca se u aplikaciju za kontrolu i prelaženje državne granice i unosi ova mera nakon, po pravilu, aktivnosti pomenutih organizacionih jedinca za koje postoje zakonski razlozi.

“Od stupanja na dužnost novog rukovodstva Uprave policije iz svih napred navedenih razloga iz aplikacije za kontrolu i prelaženje državne granice uklonjena je zabrana za ukupno 18 lica”, saopšteno je iz Uprave policije.

Pošto je ova oblast uređena isključivo zakonom a shodo stavu ministra i novog rukovodstva Uprave policije bliži način obavljanja ovih policijskih poslova će biti propisan novim Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primeni ovlašćenja na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima koji je stupio na snagu 3. jula 2021. godine, saopštili su iz Uprave policije.

Izvor RTCG,RTS

Foto Yuga,at

Comments

Pročitaj još