• Početna>
  • Vesti>

Brnabićeva povodom godinu dana Vlade: Zadovoljna sam uprkos izazovima

Premijerka Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare povodom godinu dana Vlade da je zadovoljna rezultatima, uprkos izazovima. Sačuvali smo stabilnost i radna mesta, nezaposlenost nije rasla, imamo veći priliv investicija, imamo rast plata i penzija, nastavili smo infrastrukturne projekte, rekla je premijerka.

Premijerka je rekla da je Vlada radila u protekloj godini najviše u četiri oblasti – zdravstvo, borba protiv organizovanog kriminala, evropske integracije i ekonomija.

Premijerka Brnabić je rekla da se Vlada suočila sa brojnim izazovima, radila je u teškim okolnostima pandemije, koja se nije zaustavila.

“Razlika između 2020. godine i 2021. je da imamo vakcinu protiv koronavirusa. Započela je i energetska kriza koju niko nije očekivao, neviđenih razmera, tako da je udarac i u svetu bio veći nego što se očekivao”, navela je premijerka.

Prema njenim rečima, suočeni su bili i sa provokacijama iz Prištine i stalnim napadima na Srbi sa Kosova i Metohije. “I sa tim smo morali da se suočavamo i veliki deo naše energije smo morali da utrošimo na KiM”, istakla je Brnabićeva.

“Zadovoljna sam rezultatima uprkos izazovima. Sačuvali smo stabilnost i radna mesta, nezaposlenost nije rasla, imamo veći priliv investicija, imamo rast plata i penzija nastavili smo infrastrukturne projekte”, kaže premijerka.

Tri kovid bolnice 

Napominje da je tokom ove godine rada Vlade otvoreno tri kovid bolnice u Batajnici, u Kruševcu i u Novom Sadu.

“U prvih godinu dana Vlade napravljene su tri bolnice sa 2.000 postelja kako ne bi opteretili druge bolnice koliko je to moguće. Za 10 godina nije otvorena nijedna bolnica, tako da smo uradili samo ovo, pa smo mnogo uradili”, istakla je dodajući da će ove kovid bolnice kasnije kad prođe pandemija služiti kao dodatna podrška zdravstvenom sistemu.

Napominje da je Srbija pokazala agilnost i finansijsku moć pri nabavci vakcina i nabavila je četiri vrste vakcina, a sada stiže i peta.

“Napravili smo sistem za prijavu vakcinacije, možda najefikasniji u Evropi. Da građani za 30 sekundi mogu da zakažu vakcinaciju i da preko sistema imamo kontakt sa svim građanima i obaveštavamo ih kada treba da prime drugu i treću dozu”, rekla je premijerka.

Dodaje da je u Srbiji pokrenuta i proizvodnja dve vakcine “Sinofarm” i “sputnjik” iz razloga što se ne zna koliko će sve ovo trajati, a kako napominje, kasnije će ti resursi moći da se iskoriste za proizvodnju bilo kojih vakcina. 

“Iskoristili smo kovid da napravimo nove strateške resurse. Nastavili smo da nabavljamo najinovativnije i najefikasnije lekove kako bi sačuvali živote u ovoj borbi i nismo pitali koliko to košta. Našli smo novac i način da imamo te lekove”, naglasila je premijerka.

Kaže da se privode radovi na Kliničkom centru Srbije, krenula je rekonstrukcija KC Vojvodine, čeka se dokumentacija za KBC Kragujevac, završeno je “Dedinje 2”, radi se na “Tiršovoj 2”.

“Pored toga podižemo plate i posebno se fokusiramo na plate zdravstvenih radnika”, rekla je premijerka i naglasila da sa povećanjem od 8 posto za plate u zdravstvu od januara i dosadašnjim povećanjima od početka pandemije, jedna medicinska sestra imaće značajno veću platu od Nove godine nego što je to imao lekar specijalista 2010. godine – plata jedne medicinske sestre će biti 61.500 dinara, a lekar na specijalizaciji je tada imao 50.000 dinara platu.

Premijerka podseća da je u ekspozeu obećana nepoštedna borba protiv kriminala, i da je 4. februara pao klan Belivuk–Miljković.

Napomenula je da se nastavlja istraga oko prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice i naglasila da je ovo bila pretnja po bezbednost predsednika i da će se u toj istrazi ići do kraja.

Kada je reč o evrointegracijama, premijerka ističe da je pun fokus Vlade na vladavini prava, kao i da se šalju izveštaji evropskim partnerima šta je sve urađeno u vladavini prava.

“Izveštaj koji smo dobili iz EU je najbolji u poslednjih nekoliko godina, nadam se da je to put za otvaranje novih klastera”, napomenula je.

Dobri ekonomski rezultati

Premijerka je izjavila da je Srbija postigla dobre ekonomske rezultate, uprkos svim teškim okolnostima u poslednjih godinu dana, te da će se nastaviti trend rasta plata i penzija.

Brnabić je rekla da je pad BDP-a u 2020. godini bio svega 0,9 odsto, da je projektovani rast za ovu godinu bio šest procenata, ali da je sada izvesno da će rast ići preko sedam odsto.

“To znači da, ako uzmemo kumulativni rast 2020. i 2021. godine, bićemo ili najuspešnija zemlja u Evropi, ili među dve najuspešnije”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je kumulativni rast od 2017. godine do danas čak 18 odsto.

“Da odgovorim dušebrižnicima, koji kažu da rast i nije tako fascinantan, jer je valjda bio bolji u njihovo vreme, u vreme svetske ekonomske krize, koja je manja nego ova kovid kriza… Tada smo imali pad 3,1 odsto, a govorili su da je to šansa za nas. Danas, sa mnogo većom krizom, uz odgovorno upravljanje i ozbiljan rad imamo pad svega 0,9 odsto”, rekla je Brnabić.

Uporedila je kumulativni rast Srbije od 2017. godine do danas sa zemljama regiona – Hrvatska 7 odsto, Severna Makedonija 6,6 odsto, Crna Gora 3,8 odsto, BiH 9,5 odsto, Albanija 11,5 procenata.

“Danas imamo ubedljivo najveće plate na Zapadnom Balkanu i očekujemo do kraja ove godine da ćemo prestići jednu državu članicu EU. To je EU to je jedna drugačija liga u kojoj Srbija kreće da se takmiči”, rekla je premijerka.

Dodala je da će BDP Srbije prvi put u istoriji, u apsolutnom iznosu preći 52 milijarde evra – 52.400.000.000 evra, što, kako je rekla, znači da je za nepunih 10 godina stvoreno 20 milijardi evra dodatne, nove vrednosti za građane.

Navela je i da su strane direktne investicije nastavile da rastu i da je održana niska stopa javnog duga.

Premijerka je navela da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o tome kako postupiti od 1. januara naredne godine, jer su dva izbora moguća – da budemo manje konzervativni i zahvaljujući dobrim rezultatima idemo sa većim povećanjem plata i penzija, ili da budemo nešto konzervativniji kako bi se dalje smanjivao javni dug i deficit.

“Izabrali smo konzervativniju stranu koja znači domaćinsko upravljanje zemljom, da ne idemo na veće povećanje zarada, iako bi to pred izbore bilo politički oportuno, već da sačuvamo rezerve i smanjujemo javni dug i deficit”, rekla je Brnabićeva.

Zato će, podseća, plate od 1. januara biti veće za 7,4 odsto, a penzije 5,5 odsto.

Premijerka je podsetila da je država kroz tri ekonomska paketa pomoći investirala oko osam milijardi evra, očuvala privredu i obezbedila oporavak.

“Ozbiljno smo se borili da pružimo podršku građanima, posebno penzionerima, koji će, mimo povećanja penzija, od početka pandemije, od aprila 2020. do februara 2022. godine dobiti ukupno, jednokratno 500 evra pomoći”, rekla je Brnabićeva i podsetila da je država pomogla i svim punoletnim građanima, kao i sugrađanima na KiM.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još