• Početna>
  • Vesti>

Fakultet umetnosti PU organizuje Festival scenskog pokreta i koreodrame

Festival scenskog pokreta i koreodrame, koji u periodu 3. 11. – 31. 11. 2021. organizuje Fakultet umetnosti Univerziteta u Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, osmišljen je sa idejom doprinosa pozorišnom životu na Kosovu i Metohiji, odnosno kao svojevrsna platforma za razvoj koreodrame, teatra pokreta, neverbalnog teatra, plesnog pozorišta, pantomime itd, na kojoj će studenti, nastavnici i saradnici sa različitih umetničkih fakulteta i akademija razmenjivati vlastita znanja i iskustva. Festival će, uz to, razvijati publiku za taj osobeni oblik pozorišnog izražavanja. Idejni tvorac i inicijatorka Festivala je red. prof. dr Vera Obradović Ljubinković.
U okviru prvog festivalskog izdanja biće prikazano deset predstava i petnaest video radova. Takođe, biće otvorena izložba Fakulteta dramskih umetnosti: „Vek i po srpske škole glume“, dok će se u revijalnom igračkom programu naći tri ansambla sa tri naslova: „Srpska igra kroz vekove“, u izvođenju KUD-a Kopaonik (4. 11, četvrtak), a u čast nagrađenih (u nedelju 7. 11.) „Domaćine, doma li si“, u izvođenju Ansambla narodnih igara i pesama KiM „Venac“ i „Igre i zvuci Balkana“ ansambla Una Saga Serbica. Festival će se odvijati u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Gračanici. Prateći program podrazumeva predstave i video radove van konkurencije, kao i gore pomenutu izložbu i promociju knjige iz oblasti scenskog pokreta. Za svečano otvaranje biće prikazan doktorski umetnički projekat Borjanke Ljumović, docentkinje Fakulteta umetnosti Univerziteta u Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, rađen prema Bergmanovom predlošku za film „Krici i šaputanja“, u kome učestvuju profesori i bivši studenti istog Fakulteta. Takmičarski program će se odvijati od 3. 11. do 7. 11, najavljuju sa Fakulteta umetnosti.

Festival scenskog pokreta i koreodrame je osmišljen u tri segmenta:

  1. Javno prikazivanje scenskih postavki – master radovi, doktorski umetnički projekti, predstave;
  2. Dnevne radionice scenskog pokreta koje vode učesnici: profesori, glumci, reditelji, koreografi, koji po pozivu učestvuju na Festivalu;
  3. Javno prikazani video radovi autora koji ne učestvuju uživo, a zasnivaju se na istraživanju scenskog pokreta, neverbalnog teatra, koreodrame i sl.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Fakultet umetnosti PU

Comments

Pročitaj još