• Početna>
  • Vesti>

Odežda sa moštiju Sv. kralja Milutina doneta u Gračanicu

Odežda sa moštiju Svetog kralja Milutina koje počivaju u bugarskoj prestonici Sofiji, u Crkvi Svete Nedelje, a koja se svake godine ritualno menja, stigla je u manastir Gračanicu, gde će od sada trajno biti izložena, javlja RTS.

Odežda u koju su mošti bile odevene u proteklih godinu dana, a koja je sada deo gračaničke manastirske riznice, u Sofiju je poslata prošle godine iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića .Odežda skinuta tokom prošlogodešnjeg rituala presvlačenja, sada se nalazi u crkvi u Babinom mostu.

Svečani čin presvlačenja moštiju, obavlja se tradicionalno u okviru liturgije, koju u hramu Svete Nedelje zajedno služe sveštenici Srpske i Bugarske pravoslavne crkve.

Kralj Milutin je ktitor crkve u Gračanici, građene od 1315. do 1321. godine. Posvetio ju je Uspenju Presvete Bogorodice.

Prema zvaničnim istorijskim podacima, mošti srpskog kralja Milutina su pred turskim rušilačkim naletom, odmah nakon Kosovske bitke 1389. godine sklonjene u selo Trepča, a posle propasti srpske despotovine, zbog epidemije kuge, mitropolit Siluan odneo ih je 1460. u Bugarsku.

Kralj Milutin podigao je i obnovio 42 crkve u Srbiji, ali je gradio i hramove na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu.

Vladao je od 1282. do 1321. godine. Smrt ga je zadesila na Kosovu i Metohiji, u Nerodimlju, odakle je prenesen u manastir Banjska, u hram Svetog Arhiđakona Stefana, koji je i podignut kao Milutinova zagrobna crkva.

U Srbiji se kult Svetog kralja Milutina neguje od 1324. godine, a još ga je Stefan Dečanski nazvao svetiteljem.

Rimokatolička crkva je bila protiv kanonizacije kralja Milutina. Međutim, ni Turci, ni helenizovana Ohridska arhiepiskopija nisu dozvolili da se Milutin čak i mrtav vrati u Srbiju jer je bio suviše snažan simbol njene državnosti, moći i samostalnosti.

Inače, kralj Milutin upokojio se 29. oktobra po starom kalendaru, 1321. godine, tako da se ove godine obeležava 700 godina od njegove smrti. Po novom kalendaru, taj datum pada 12. novembra kada SPC obeležava praznik posvećen ovom svecu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Foto: RTS, print screen

Comments

Pročitaj još