• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Razumeli smo poruku Prištine o ZSO, čekaćemo odgovor Evropske unije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odbijanje Prištine da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i bahatost tamošnjih političara više govori o njima nego o Beogradu. Odgovor na njihovo odbijanje da formiraju Zajednicu srpskih opština, trebalo bi da pruži Evropska unija, smatra Vučić.

Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao primopredaji prvog “Štadlerovog” brzog voza, komentarisao je izjavu Vjose Osmani da Priština neće menjati Ustav zbog ZSO.

Predsednik je istakao da je to pitanje za Evropu.

“Ako oni neće to da menjaju… Razumeli smo njihovu poruku i čekaćemo odgovor Evrope i EU. Nećemo ni mi da menjamo naš Ustav u tom delu, i šta ćemo onda? Hoće li da pobiju Srbe, da ih proteraju?”, upitao je Vučić.

Istakao je da bahatost i arogancija predstavnika Prištine, te njihovo nepristajanje na sprovođenje onoga što su već potpisali, mnogo više govori o njima nego o Beogradu.

“Videli ste kako im je slavno propao protest u SAD, najavljivali su ga Albanci iz celog sveta… Na kraju krajeva, i ti ljudi žele da žive normalno i ništa više”, rekao je Vučić.

Dodao je da Priština može da se ponaša bahato, ali da će se Beograd uvek ponašati odgovorno i čuvati mir i stabilnost”SAD nam nije potrebna kao neprijatelj već prijatelj”

Predsednik je izjavio da je veoma važno da SAD nateraju Prištinu da poštuje ono što su Albanci već sami potpisali, ali da Amerika neće promeniti svoje mišljenje po pitanju zalaganja za samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da moramo da razumemo okvir u kome se krećemo po tom pitanju.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u obraćanju članovima Kongresa rekao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog, ali i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem, Vučić je rekao da taj stav Amerike nije nikakva novost.

“Amerika je od pre tri godina krenula u tu vrstu politike obostranog priznanja. Možemo odmah da im kažemo da nama njihovo priznanje nije potrebno. Ne znam šta će nam? Pošto smo mi priznati od svih. A, što se njih tiče, SAD je velika sila, najveća sila na svetu, ona je priznala Kosovo i neće svoje svoje mišljenje da menja, jer su mnogo uložili u nezavisnost Kosova”, naveo je predsednik.

Istakao je da to moramo dobro da rauzmemo i da se ne zaluđujemo i ne mislimo da ćemo mi da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja.

Kako je rekao, to ipak ne znači da treba da prihvatimo sve što oni kažu. “Imamo svoje stavove i politiku i zato sam ponosan na Srbiju, jer Srbija je nezavisna, samostalno donosi svoje odluke i slobodarska država. Mi ćemo da čuvamo svoje i da gledamo da se ne zameramo onima koji su najmoćniji i najveći. To je ono što možemo da uradimo”, istakao je Vučić.

Napomenuo je da je zahvalan zato Eskobaru što je bio korektan i više puta govorio da treba da se poštuje sve ono što je potpisano.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još