Izabrana najlepša fotografija opštine Gračanica

Proteklih nedelja, na foto konkurs TOG pristigao je veliki broj predivnih fotografija sa svih lokacija opštine. Veliki broj ljubitelja lepe fotografije učestvovao je na konkursu i slao svoja autorska dela, koje su veoma uspešno odgovorila na zadatak. 

Tema fotografija su bile sve istorijske, kulturne, prirodne i druge lepote opštine Gračanice, zatim kulturno-istorijski spomenici, verski objekti, lokaliteti, običaji, ljudi, ulice, kulturni i sportski događaji, manifestacije, tradicionalna hrana, pejzaži i sve ono što predstavlja lepotu i specifičnost naše opštine – kažu u Turističkoj organizaciji Gračanice.

Ukupan broj učesnika koji su ispunili uslove takmičenja je 102, dok je ukupan broj fotografija koje ulaze u izbor za najlepšu fotografiju 398. Pored velike konkurencije i na stotine pristiglih fotografija stručni petočlani žiri, kao i svi glasači na društvenim mrežama, nisu imali nimalo lak zadatak. Od skoro 400 fotografija koje su ispunile uslove takičenja, njih 20 je prošlo u uži izbor, nakon čega su odlučeni pobednici.

I mesto – Marko Stanković iz Kusca

II mesto – Marko Maksimović iz Radeva

III mesto – Slobodanka Mitrović iz Gračanice

Marko Stanković je svojom fotografijom uspeo da zabeleži sve ono što predstavlja bogatstvo našeg naroda i našu tradiciju u jednoj fotografiji. Ljubav prema otadžbini, svetoj zemlji, pravoslavlju i srpskim običajima, koje je autor na unikatan način, kroz objektiv svoje kamere, ovekovečio trenutke kraj srpske svetinje – manastira Gračanice.

Ispred ovog monumentalnog zdanja, na njegovim fotografijama, nalaze se dečak i devojčica, oboje obučeni u tradicionalnu srpsku nošnju, a mališani se drže za ruke i grle se pred manastirom pogledima uprtim u njega.

Fotografije autora Marka Maksimovića i Slobodanke Mitrović koje su zauzele drugo i treće mesto, imaju takođe veliki značaj i emotivnu vrednost, kao i lepotu koja im je upravo zbog svega toga donela osvojena mesta u izuzetno jakoj konkurenciji.

Fotografija Marka Maksimovića izaziva melanholični osećaj kod posmatrača, ali joj vedrina neba i sklop boja na slici daje pozitivnu notu, a takođe promoviše neotkrivene lepote koje sela u našoj opštini poseduju, koje se na svaki način moraju sačuvati. Autorka fotografije Slobodanke Mitrović je uspela da uhvati spontani trenutak svakodnevnog života na selu, u prirodi, dok deca bezbrižno trčkaraju poljem sa svojom porodicom, što je suština srećnog detinjstva, kao i najveće bogastvo jednog naroda – kaže se u obrazloženju žirija.

Dvadeset reprezentativnih fotografija, koje je stručni žiri odabrao, i na koje su dodati glasovi publike sa društvenih mreža biće objavljeno u ovogodišnjim publikacijama TO Gračanice.
Cilj foto konkursa je bila promocija kulturnog i turističkog blaga opštine Gračanica.

Izvor: TV Most, saopštenje

Comments

Pročitaj još