• Početna>
  • Vesti>

Kon: Glavni problem prenošenja virusa nije u školama, one nastavljaju da rade kao i dosad

Model rada u školama naredne nedelje trebalo bi da bude sproveden “vrlo slično kao i do sada”, kaže epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Predrag Kon.

Predrag Kon je, gostujući na Televiziji Tanjug, rekao da roditelji ne prijavljuju školama zaraženu decu, ali i da to nije dovoljan razlog da bi moglo da se razmišlja da se škole potpuno prebace na onlajn nastavu.

Kon je istakao da se glavni problem prenošenja virusa ne nalazi u školama i dodao da medicinski deo Kriznog štaba traži da kovid propusnice važe 24 sata, pa se tek onda, kaže, može razmišljati o pomeranju raspusta.

“To tek treba da se raspravi na Kriznom štabu, a sastanak očekujemo sledeće nedelje”, rekao je Kon.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola preporučio je danas da se što duže održi neposredna nastava u skladu sa važećim merama i preporukama.

Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu prosvete, preporuke Tima biće upućene Kriznom štabu, a odluka o eventualnoj promeni modela nastave u pojedinim jedinicama lokalne samouprave za sledeću sedmicu biće doneta sutra.

Propusnice s jedne strane, sa druge – ubrzana vakcinacija

Da bi se zaustavila epidemija, dve stvari moraju da idu paralelno – s jedne strane 24 sata kovid propusnice, a sa druge ubrzana vakcinacija, rekao je Predrag Kon.

Kako kaže, činjenica je da važenje kovid propusnica posle 22 sata “nije i neće moći da se pokaže dovoljnim” i istakao da bez ozbiljnih restriktivnijih mera nema naglog opadanja broja novoobolelih.

“Medicinski deo Kriznog štaba traži da kovid propusnice važe 24 sata i nema nikakve podele po tom pitanju, čitav medicinski deo to potpuno podržava”, rekao je Kon.

Dodao je i da pojedini nemiri i protesti koji se održavaju zbog uvedenih kovid propusnica, “uopšte nisu bitni u ovom trenutku”.

“Moramo obezbediti našim zdravstvenim radnicima da mogu da rade, a u ovakvom tempu, oni su toliko zasuti da će biti propusta i nemogućnosti zakazivanja kašnjenja nekih non-kovid stanja. Imaćemo za posledicu da brojimo veći broj umrlih”, naglasio je Kon.

Izvor: Tanjug, RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još