• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Vakcinacija protiv sezonskog gripa u toku

U Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Prijava i dalje traje, vakcina ima dovoljno. Imunizacija u Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, počela je na vreme – 11. oktobra.

Zainteresovanost građana za imunizaciju je velika, kaže za Radio Kontakt Plus, specijalista i načelnica službe Opšte medicine Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, dr Ljiljana Jovanović.

„Javljaju se najčešće građani stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici“, navodi dr Jovanović.

Kaže da na raspolaganju imaju dovoljno doza vakcine, pa građani samo treba da se obrate izabranom lekaru, gde će dobiti sve informacije o vakcini i o vakcinaciji, ističe dr Jovanović.

Vakcina protiv sezonskog gripa se preporučuje starijima od 65 godina, korisnicima gerontoloških centara, kao i hroničnim bolesnicima. 

„Kad kažem hroničnim bolesnicima, to su oni koji boluju od bolesti respiratornog, kardiovaskularnog sistema, dijabetičari, onkološki pacijenti na hemoterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa, HIV pozitivni pacijenti i svi ostali hronični bolesnici“, precizira dr Jovanović. 

Kada je reč o preklapanju sa vakcinom protiv kovida 19, bez obzira da li je primljena jedna, dve ili tri doze, građani mogu slobodno da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Čak i istog dana, samo u drugu ruku. 

Za osobe koje su preležale koronu, a žele da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa, podrazumeva se da budu potpuno zdrave, što potvrđuje izabrani lekar, kaže dr Jovanović

„U zavisnosti kakvu su kliničku sliku imali, da li je bila laka ili su pacijenti bili hospitalizovani sa težom kliničkom slikom. Znači, kada dođe do potpunog ozdravljenja, to je neki kraći ili duži vremenski period, javljaju se svom izabranom lekaru, koji će odlučiti da li je takva osoba ozdravila od korone i konsultovaće se po potrebi sa infektologom, kardiologom i drugim specijalistima, što znači da oni slobodno u fazi ozdravljenja mogu da prime vakcinu protiv sezonskog gripa“, objašnjava. 

Sve vakcine, pa i protiv sezonskog gripa, ne štite samo od bolesti za koju su namenjene, već i od drugih zaraza, ali u manjem procentu. Zato dr Jovanović, svim pacijentima koji su primili vakcinu protiv virusa korona, savetuje da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa.

Svi građani, kojima lekar potvrdi, da su u poslednjih sedam do deset dana, potpuno zdravi, vakcinu protiv sezonskog gripa mogu primiti odmah. 

Postoje kontraindikacije za vakcinu, a to su akutna, febrilna stanja, alergija na kokošje meso, perje, jaja, neomicin, formaldehid… U tim slučajevima, lekar odlučuje da li se i kada prima vakcina.

Sezona je slava, pa je doktorka Jovanović ukazala na oprez, pogotovo među mladim ljudima, koji su najveći prenosioci, a lako obole od respiratornih infekcija, pa i od sezonskog gripa.

„Na sreću, oni prođu dobro, sa blagom kliničkom slikom, ali su zato i najveći prenosioci tih repsiratornih infekcija i onda tako zaraze starije i hronične bolesnike, koji često prođu sa teškom kliničkom slikom i sa kontraindikacijama. Moj savet mladima je da čuvaju stare i hronične bolesnike“, poručuje dr Jovanović.

Doktorka Ljiljana Jovanović je na kraju uputila apel starijim osobama i hroničnim bolesnicima, da se jave svom izabranom lekaru i da, ukoliko se nisu vakcinisali od sezonskog gripa, to učine odmah, jer vakcinacija je, kako kaže, spas.

Izvor i foto: radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još