• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Zabrinut sam zbog pretnji, možemo da vučemo samo iznuđene poteze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je zabrinut zbog pretnji Prištine i ,kako je rekao, njihove namere da zauzmu trafo stanicu “Valač”, ali da su se grdno prevarili oni koji to planiraju.

Vučić je poručio da onaj ko to planira mora dobro da razmišlja o svojim postupcima.

“U svakom slučaju nisam srećan, zabrinut sam, ali nemamo kud i možemo samo da vučemo iznuđene poteze, nažalost i to ne našom krivicom, zato je važno da se Briselski sporazum poštuje, da ne bi bili u situaciji kao danas, ali grdno su se prevarili ako misle da im to odgovara”, naglasio je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što iz SAD poručuju da Priština mora da ispoštuje svoje obaveze uključujući i formiranje ZSO, dok je pomoćnik kosovoskog premijera Bisljimi rekao da neće biti nikakvog formiranja ZSO i u razgovoru sa Boreljom najavio da će Priština i kosovska policija nastaviti sa akcijama.

“Zabrinut sam zbog njihovih reči, najpre jer mogu slobodno da kažu da nikakvi sporazumi ne važe i ako za njih ne važe međunarodno pravni akti koji čak i po njihovom normativnom sistemu važe, jer međunarodni ugovori su iznad nacionalnog zakonodavstva, a međunarodna zajednica ne reaguje, ili veoma blago reaguje, onda smo u problemu”, istakao je Vučić.

Takođe, podsetio je da je Bisljimi uvek u tome bio i glasniji od Kurtija, uvek govorio da mu ne pada napamet da ispune norme iz Briselskog sporauzma.

Što se tiče drugih pretnji, kaže da je siguran da to i planiraju, kao što iz “određenog” razloga čekaju 6. novembar planirajući da zauzimaju “Valač” u narednom periodu.

“To bi bile za nas katastrofalno loše vesti, za nas narod, ali nisam siguran da bi to bile mnogo dobre vesti i za njih. Ko to planira mora dobro da razmišlja o svojim postupcima”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je večeras da lično ne vidi problem u učešću boksera iz Prištine na šampionatu u Beogradu, a da zamerke nemačkog ambasadora u Prištini tim povodom pokazuju koliko je malo nekim potrebno da iskažu svoju privrženost jednima, a nenaklonost drugima, i to na malim stvarima.

Na konstataciju da je Aljbin Kurti protestovao zbog boksera sa Kosova, koji su zaustavljeni na administrativnoj liniji, a nemački ambasador u Prištini je to prokomentarisao rečima da je to “zatvoreni, a ne otvoreni Balkan”, i da Srbija treba da bude kažnjena, Vučić je odgovorio:

“Lepo je što nemački ambašador nije reagovao kada je zabranjivano igračima od Crvene zvezde do juniora, omladinaca klubova, koji su samo hteli da igraju fudbal”.

On je rekao da ne zna šta je problem, budući da su njihovi dolazili u centralnu Srbiju i da nije bilo nikakvih posebnih problema, a da su mu ljudi iz Bokserskog saveza preneli da se bokseri iz Prištine nisu prijavili ili su pravili predstavu na administrativnom prelazu.

Primetio je da bi, kada bismo terali “mak na konac”, i tako se ponašali, to značilo da ne učestvujemo ni na Olimpijskim igrama.

“Hvala nemačkom ambasadoru što nas je upozorio. Zato ćemo još više da insistiramo na Otvorenom Balkanu, iako bi pojedini ambasdori iz Prištine žleli da naprave baš zatvoreni Balkan”, rekao je Vučić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još