Stano: Omogućiti učešće Kosova

Evropska unija zatražila je od organizatora Svetskog prvenstva u boksu, koje se održava u Beogradu, da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera na tom takmičenju.

“Evropska unija u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od bilo koje druge članice Asocijacije i da se omogući da Kosovo učestvuje na prvenstvu na ravnopravnoj osnovi”, izjavio je portparol EU Peter Stano, prenosi Slobodna Evropa.

Njegova reakcija usledila je nakon što kosovskoj bokserskoj reprezentaciji u nedelju ponovo nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije.

Delegacija sa Kosova, koju su činila trojica boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza, od subote je pokušavala da ode u Beograd, kako bi učestvovali na svetskom prvenstvu.

Stano je istakao da su evropski predstavnici redovno podsećali da trajna normalizacija odnosa i održivo pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, sportskom i umetničkom razmenom što je neophodno za izgradnju međusobnog razumevanja.

“Vlasti na svim nivoima treba da ulože napore da obezbede da se takve razmene odvijaju redovno, nesmetano i bez ikakvih smetnji”, kazao je Stano.

Na šampionatu sveta u Beogradu Kosovo je trebalo da predstavljaju trojica boksera: Baškim Bajoku, Špetim Bajoku i Patriot Behrami.

Podsetimo, ranije u toku dana predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin je izjavio da se kosovski bokseri nisu ni prijavili za takmičenje na Svetskom prvenstvu u Beogradu i odbacio navode o zabrani njihovog ulaska u centralnu Srbiju kao pokušaje “politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije”.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlu[ivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu. On je kazao da će o preporukama, a na osnovu kojih će vlasti poduzeti mere, odlučiti Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu. Podsetio je da na Kosovu funkcionišu mnoge paralelne strukture srpskih federacija, u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Izvor FoNet

Foto N1


// Broj komentara(0)Postavi komentar 

Comments

Pročitaj još