• Početna>
  • Vesti>

CIK: Izborna kampanja za drugi krug glasanja trajaće pet dana

Foto: info.ks. net

Valjmir Eljezi , iz Centralne izborne komisije (CIK) najavio je da će izborna kampanja za drugi krug glasanja trajati samo pet dana.

Kako navodi Eljezi, CIK je na jučerašnjem sastanku odlučio da će se kampanja odvijati od 8. do 12. novembra.

„CIK je dao saglasnost operativnog plana za organizovanje drugog kruga izbora. Izborna kampanja trajaće pet dana, od 8. do 12. novembra. Glasači iz dijaspore koji su se prethodno registrovali u periodu od 10. jula do 18. avgusta, imaće 15 dana da predaju svoje glasačke listiće. Oni će moći da glasaju od 29. oktobra, a paketi sa glasačkim listićima se moraju predati do 12. novembra. CIK je u procesu štampanja novih glasačkih listiša“, rekao je Eljezi.

On je dalje naveo da birački odbori, posmatrači, nevladine organizacije i mediji treba da dostave spisak, od 28. oktobra do 8. novembra, svih onih koji će biti angažovani za praćenje drugog kruga izbora, prenosi Koha.

Odobreno 9610 glasova iz dijaspore, odbijeno 1.324

Od 10,934 registrovanih glasova iz dijaspore, njih 9,610 je odobreno, dok je 1,324  odbijeno, jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume.

U završnoj fazi verifikacije su i glasovi osoba sa invaliditetom, kazao je Eljezi iz CIK-a.

„Služba je završila procenu i verifikaciju 5,000 paketa glasova koji su došli od 15. septembra do 15. oktobra. U okviru ovih paketa bilo je 10,934 individualnih glasačkih listića, odobreno je 9,610 glasova, a 1,324 je odbijeno jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume. Proces brojanja glasova počeće tokom vikenda, a glasovi osoba sa invaliditetom i onih sa posebnim potrebama su u završnoj fazi verifikacije“, naglasio je Eljezi.

Izvor: Kossev / Koha

Comments

Pročitaj još