• Početna>
  • Vesti>

Srbija i Španija prijateljske zemlje, intenzivirati posete

Srbija i Španija su izuzetno prijateljske zemlje koje nemaju nikakvih spornih i otvorenih pitanja, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić tokom posete Madridu i istakao da je cilj te posete iniciranje ubrzavanja i umnožavanja poseta zvaničnika dve zemlje kako bi se na taj način dao doprinos razvoju bilateralnih odnosa.

Dačić je istakao da dve zemlje imaju izuzetno razumevanje na međunarodnoj sceni i da jedna drugu podržavaju.

“Španija izuzetno podržava Srbiju kada je reč o teritorijalnom integritetu, odnosno Kosovu i Metohiji. Isto tako, Srbija ima veoma čvrst i principijelan stav kada je teritorijalni integritet Španije u pitanju, odnosno, separatizam nekih katalonskih političara”, rekao je Dačić.

Ipak, dodao je da sve to prati nedovoljna razvijenost tih prijateljskih odnosa i naveo da su veoma retki kontakti, bilateralni sastanci, bilateralne posete.

Kao primer naveo je da španski premijer nikada nije došao u posetu Srbiji, a da je predsednik španskog kongresa poslednji put u poseti Beogradu bio 2012. godine.

Dačić je rekao da je cilj njegove posete Španiji da se inicira ubrzavanje i umnožavanje bilateralnih poseta kako bi se na taj način dao doprinos razvoju bilatralnih odnosa Srbije i Španije jer, kako je istakao, odnosi između prijatelja treba da se neguju.

“Zato očekujem da predsednica kongresa dođe u posetu našoj zemlji, što se nas tiče i pre raspuštanja parlamenta”, rekao je Dačić.

Naveo je da je tokom posete Madridu razgovarao i sa predsednikom Senata i predsednikom Odbora za spoljnu politiku.

“Sama činjenica da je Španija jedan od naših najvećih prijatelja u Evropskoj uniji, koji nas najviše podržava i kada je reč o teritorijalnom integritetu i pitanjima evropskih integracija, nameće nam potrebu da te odnose intenziviramo”, rekao je Dačić.

Dodao je da su španski zvaničnici veoma pozitivno prihvatili njegove predloge, te da možemo očekivati intenziviranje tih odnosa.

“Takođe, ono što je za nas značajno, rekli su da će veoma čvrsto i dalje podržavati Srbiju kada je reč o teritorijalnom integritetu. Uopšte ne razmišljaju o tome da promene taj stav, što je za nas veoma bitno. Isto tako, oni su protiv toga da bilo ko u Evropskoj uniji ucenjuje Srbiju time da mora da prizna nezavisnost Kosova da bismo postali članovi”, rekao je Dačić.

Ocenio je da je njegova poseta Madridu veoma uspešna i izrazio nadu da će ona biti samo početak intenzivnije saradnje parlamenata.  

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još