Kosovska Mitrovica: Taksi usluge skuplje za 50 dinara

Cena taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu od danas je skuplja za 50 dinara, pa će tako vožnja na relaciji Kosovska Mitrovica – Zvečan kao i gradska vožnja, umesto dosadašnjih 100, koštati 150 dinara, što znači da je na toj relaciji cena uvećana čak 50%.

Iz udruženja ” Red taksi” kažu da nisu imali izbora, te da su se na ovakav korak odlučili zbog poskupljenja goriva. To je zajednička odluka svih taksi udruženja koja voze na području Kosovske Mitrovice i Zvečana i cenovnik je jedinstven, saznajemo u ovom taksi udruženju.

Podsetimo, u poslednjih dvadesetak dana u više navrata cena naftnih derivata i gasa je varirala ali je poslednje poskupljenje značajno podiglo cene goriva, od 15 dinara koliko je porasla cena gasa, do 40 dinara koliko su poskupeli naftni derivati.

Podizanje cene energenata na evropskom ali i svetskom nivou za sobom je povuklo i cene apsolutno svega što je jednom čoveku potrebno na egzistencijalnom nivou. Poskupeli su zejtin, brašno, šećer i ostale osnovne životne namirnice.

“Mi smo podigli cene samo za onoliko koliko je nama porasla nabavna cena. Prosto mi je neprijatno pred mušterijama koliko je sve poskupelo” kaže u neformalnom razgovoru vlasnik jedne od najvećih mitrovačkih trgovina.

Građani shvataju da su i trgovci i prevoznici u problemu, ali ipak smatraju da su cene taksi usluga previsoke.

“Mnogo je to. Ja živim u Zvečanu, radim u jednoj pekari u Mitrovici…Svaki dan koristim usluge taksista. To je 300 dinara dnevno. Znači za mesec dana, ja ću da izdvojim preko 60 evra… Znam da je poskupelo gorivo, ali baš 150 dinara… Mnogo je” kaže jedna naša sagovornica.

“Neka ih. Neka podižu cene. Naš narod se mnogo naučio da se vozi. Nemaš pet ulica u gradu i taksi – vrc vamo, vrc tamo.  Pešačite malo, za taksi nije muka. Nego što i brašno i zejtin i sve poskupelo. Taksi nećeš da jedeš” mišljenje je jedne starije Mitrovčanke.

Dodajmo i to da cena taksi usluge nije ista ukoliko ste jedini putnik u vozilu i ukoliko imate saputnike. Primera radi, vožnja od taksi stanice u Kosovskoj Mitrovici do taksi stanice u Zvečanu koštaće vas 150 dinara ukoliko ste jedini putnik. Ako vas je dvoje, vožnja košta 200 dinara – 100 dinara po putniku. Što je veći broj putnika, ušteda je veća. Maksimalni broj putnika po vožnji je četvoro.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još