• Početna>
  • Vesti>

Danas se održavaju lokalni izbori na Kosovu, građani biraju gradonačelnike i odbornike skupština opština

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Na teritoriji Kosova danas se održavaju lokalni izbori. Pravo glasa prema podacima kosovskog CIK-a ima 1.885.448 građana. Jutros u sedam časova u Kosovskoj Mitrovici otvorena su sva biračka mesta na vreme. Sedam biračkih centara sa 23 biračka mesta otvoreni su tačno u 7 časova.
U deset opština sa srpskom većinom na izborima će učestvovati 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i osam albanskih. Pravo glasa ima 17.721 glasač. Biračka mesta zatvaraju se u 19h.

15:25 – Presek izlaznosti do 15 i 12h – 26,92% birača, na severu Kosova najažurniji glasači u Zvečanu

Prema poslednjim podacima CIK-a do 15 i 12h, na Kosovu je glasalo 26,92% birača, tj. 475.611 glasača na osnovu 93,70% obrađenih listića.

U Severnoj Mitrovici je glasao 9,751 građanin ili 55% ukupnog broja birača.

U Zubinom Potoku svoju građansku dužnost ispunilo je 2,727 glasača, odnosno 45,84%.

U Zvečanu, na birališta je izašlo 3,915 birača ili 56,91%.

U Leposaviću 4,525 građana je glasalo do 15 i 12h, što je 46,38% ukupnog broja upisanih glasača.

14:36 – Kosovska policija tokom izbornog dana u skladu sa operativnim planom kontroliše poštovanje epidemioloških mera

Kosovska policija saopštila je danas da na osnovu operativnog naloga za lokalne izbore 2021. godine, preduzima sve svoje radnje u skladu sa operativnim planom za sprovođenje izbornog procesa, kako bi obezbedila dugoročnu sigurnost i održala red, mir i javnu bezbednost i nakon izbornog procesa.

„Istovremeno, Kosovska policija, u potpunoj koordinaciji sa svim nadležnim institucijama u oblasti zdravstva i drugim relevantnim institucijama, stara se o poštovanju mera zaštite radi sprečavanja širenja koronavirusa, ističući interes javnog zdravlja“ navodi se u policijskom izveštaju dostavljenom redakcijama isključivo na albanskom jeziku.

U saopštenju se dalje navodi da u cilju sprovođenja mera, policija kontinuirano vrši kontrolu kako bi zakonske mere bile poštovane.

„Kosovska policija apeluje na sve građane da poštuju odluke koje je donela vlada, kako bi se očuvalo javno zdravlje i sprečilo dalje širenje virusa“ navodi se na kraju saopštenja.

14:07- Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije EU na mitrovačkim biralištima: Najveći doprinos razvoju demokratije je korišćenje glasačkog prava

Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije Evropske unije Lukas Mandl obišao je danas birališta u kosovskoj Mitrovici. Mandl je nakon obilaska biračkog centra u OŠ „Sveti Sava“ izjavio da za sada posmatrači ove misije nisu zabeležili veće neregularnosti tokom izbornog procesa na Kosovu, i pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo jer je to kako je rekao „najveći doprinos razvoju demokratije“.

„Srećan sam i više nego zahvalan što je naša misija danas prisutna ovde kao i širom Kosova. Naša misija se sastoji od članova Evropskog parlamenta, eksperata kao i dugoročnih i kratkoročnih posmatrača koji su na Kosovu još od sredine septembra. Mi ne posmatramo samo izborni dan, već i nedelje koje mu prethode kao i period posle. Ono što je bitno za čitav izborni proces nije samo izborni dan, već i izborna kampanja i period pre i nakon samih izbora. Proces prebrojavanja glasova je takođe od velikog značaja za našu posmatračku misiju. Ovo radimo u interesu ljudi, u interesu Kosova kao i u interesu razvoja demokratije na ovim prostorima“ istakao je Mandl.

On je zahvalio svim posmatračima iz Švajcarske, Velike Britanije i Norveške koji su deo posmatračke misije EU, kao i i lokalnim posmatračima.

„Najveći doprinos razvoju demokratije jeste korišćenje glasačkog prava i zato svakome ko ima pravo glasa preporučujem da ga iskoristi. Ako gledate televiziju, a još nije 19h, predlažem da odete i glasate. U sredini smo izbornog dana i dosad nismo primetili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova. Na osnovu onoga što znamo, izbori teku pravilno širom Kosova“ dodao je Mandl.

„Suština naše posmatračke misije jeste nepristrasno nadziranje procesa i primene pravila. Glavni cilj misije je da narodu Kosova u utorak saopštimo naša zapažanja u preliminarnom izveštaju, dok će finalni izveštaj biti objavljen u prvom kvartalu sledeće godine, gde ćemo izložiti naša zapažanja i preporuke za poboljšanje izbornog procesa u budućnosti“, rekao je glavni posmatrač.

13:35 – Nevladina organizacija Demokratija na delu prati izbore sa svojih 120 posmatrača. Za sada nema nikakvih nepravilnosti, kaže za RTV Kim član posmatračke misije Marko Trajković.

„Nisu primećene nikakve neregularnosti od otvaranja biračkih mesta. Imamo 120 posmatrača na celom Kosovu, radimo u smanjenom kapacitetu, što se tiče posmatrača u srpskim sredinama takođe je to manji broj nego prethodnih godina, imamo ukupno petnaest posmatrača u srpskim sredinama“, kazao je Trajković.

13:32 – Izborni dan u Zvečanu zasad protiče bez problema. U prepodnevnim satima svoju građansku dužnost su obavila oba kandidata za gradonačelnika – Dragiša Milović ispred Srpske liste, kao i Slađana Pantović, samostalna kandidatkinja za gradonačelnika.

13.25 – Radonići: Izborni dan protiče bez problema

Predsednik kosovske Centralne izborne komisije, Krešnik Radonjići, izjavio je da izborni proces za sada protiče bez problema i većih napravilnosti.

“Za sada sve ide prema planu i nema većih nepravilnosti. Takođe, mi smo posvećeni poštovanju svih antikovid mera koje su na snazi. Što se tiče preliminarnih rezultata, očekujemo da rezultati budu objavljeni u 19.30, dalje ćemo videti kada možemo dati ažurirane preliminarne rezultate”, izjavio je Krešnik za RTK2.

CIK: Do 11 sati glasalo ukupno 8,2 odsto birača

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila da je do 11 sati glasalo 8,2 odsto birača ili oko 152 hiljade od 1. 885.448 upisanih u biračke spiskove.Na poslednjim lokalnim izborima 2017. godine, glasalo je 195.473 ili 10,34 odsto birača.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmit Eljezi je na prvoj konferenciji za novinare rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme, jutros u 7:00 časova i ponovio da je u trci za gradonačelnika ukupno je 166 kandidata, a glasa se i za 5.198 kandidata za odbornike, prenela je RSE.

11:00 – Glasala zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, glasala je oko 11h u pratnji svojih saradnika u biračkom centru OŠ “Sveti Sava”.

12:33 – U opštini Gračanica, do 11h glasalo 13,11% birača. Prema podacima CIK-a, do 11h svoju građansku dužnost obavila su 2.582 glasača, od 20.671, koliko ih je upisano u birački spisak.

9:10 – Na biračkom mestu u OŠ “Sveti Sava” jutros je u 9h svoje biračko pravo iskoristio Dusan Milunovic kandidat za odbornika na lokalnim izborima na Kosovu ispred GI Srpski opstanak.

Do 9.00 u Severnoj Mitrovici glasala 2.672 glasača

Do 9 časova u biračkim centrima u STŠ „Mihailo Petrović Alas“, OŠ „Sveti Sava“ i u Medicinskoj školi u Severnoj Mitrovici, glasalo je 2.672 glasača, saopštio je CIK.

Tokom današnjeg dana, u cilju redovnog informisanja o izlaznosti i napretku izbornog procesa, CIK će održati konferenciju u 11.30; 15.30 i 19.30, dok će termin za petu konferenciju, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata, biti naknadno utvrđen”, izjavio je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

8:10– Na biračkom mestu u STŠ”Mihajlo Petrović Alas tačno u 8h glasali su predsednik Srpske liste Goran Rakić, kandidat za gradonačelnika Milan Radojević, Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i kandidat za odbornika Aleksandar Spirić i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Nakon što su ostvarili svoje glasačko pravo, predsednik Srpske liste Goran Rakić i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević, obratili su se medijima ispred Tehničke škole. I jedan i drugi zvaničnik kazali su da pri otvaranju biračkih centara nije bilo nikakvih problema, i da za sada sve protiče u najboljem redu.

U Severnoj Mitrovici pravo glasa ima 17.721 građanin, u Zvečanu 6.879, u Leposaviću 12.707, u Zubinom Potoku – 6.443. 

U Kosovskoj Mitrovici otvorena biračka mesta tačno u 7h

7:05– Jutros u sedam časova u Kosovskoj Mitrovici otvorena su sva biračka mesta na vreme. Sedam biračkih centara sa 23 biračka mesta otvoreno je tačno u 7 časova.

U Tehničkoj školi “Mihajlo Petrović Alas”, otvoreno je šest biračkih mesta. Na teritoriji severne Mitrovice pravo glasa ima 17.721 građanin. Glasa se sa svim važećim kosovskim dokumentima ( lična karta , pasoš, vozačka dozvola…). S obzirom na probleme oko izdavanja dokumenata, biće prihvaćena i dokumenta koja su istekla pre najkasnije šest meseci, potvrdio je jutros Slobodan Dimitrijević predsednik opštinske izborne komisije

Dimitrijević je dao objašnjenje procedure oko zatvaranja biračkih mesta. Rekao je da se primopredaja biračkog materijala vrši u sali STŠ “Mihajlo Petrović Alas”, a nakon toga se šalje Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polu (CPR-u) uz pratnju policije.

Ispred najvećeg biračkog centra u Severnoj Mitrovici, primetan je veći broj novinara i snimatelja, a tu je i veliki broj albanskih medija.

Policija obezbeđuje glasanje

Ispred Tehničke škole u Severnoj Mitrovici nalaze se pripadnici policije, koja nadgledaju i obezbeđuju tok glasanja.

7:00– Danas se održavaju lokalni izbori na Kosovu na kojima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

Centralna izborna komisija je za lokalne izbore verifikovala 89 političkih subjekata, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

U deset opština sa srpskom većinom na izborima će učestvovati 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i osam albanskih.

Konačan birački spisak za lokalne izbore 17. oktobra 2021. godine je distribuiran po biračkim mestima , uključuje 1.885.448 imena birača, ili 90.586 birača više u odnosu na vanredne izbore za Skupštinu Kosova koji su održani 14. februara 2021. godine.

Broj novih birača koji će prvi put glasati je 41.012, od kojih je 24.697 navršilo 18 godina nakon 14. februara 2021. godine, kao i 8.937 birača za koje se može smatrati da su upisani po prvi put u centralni matični registar nakon poslednjih parlamentarnih izbora.

Novim glasačima se smatra i 7.378 ljudi kojima su izdata dokumenta Kosova nakon izbora 14. februara, a koji su bili uklonjeni sa biračkog spiska jer su imali samo identifikaciona dokumenta koja je izdao UNMIK.

Broj lica koje su odstranjena iz biračkog spiska, usled smrti, nakon prevremenih izbora za Skupštinu Kosova 14. februara 2021. godine je 18.252, dok je broj onih koji su uklonjeni sa ovog spiska jer su se odrekli kosovskog državljanstva nakon proših izbora 1.158.

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu je saopštila ranije da će na lokalnim izborima biti raspoređeno oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske koji će posmatrati izbore i prebrojavanje glasova.

Za lica koja su zvanično angažovana na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa neće važiti zabrana kretanja od 22:00 časa 16. oktobra do 05:00 časova 18. oktobra, saopštila je kosovska vlada.

Od birača koji izađu na lokalne izbore neće se tražiti dokaz da su vakcinisani, ali se to neće odnositi na članove biračkih odbora i posmatrače za koje su mere strože, izjavio je ranije portparol kosovske Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.

CIK je juče počeo distribuciju izbornog materijala

Centralna izborna komisija započela je juče distribuciju izbornog materijala, uključujući i glasačke listiće za današnje izbore.

Iz sedišta CIK-a, pod nadzorom Kosovske policije, ovi materijali su poslati u skladišta opštinskih komisija u 38 opština na Kosovu.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Foto Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još