• Početna>
  • Vesti>

Živanović: Kultura nas drži budnima, trudimo se da ostanemo na visini zadatka

Dom kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku je u proteklom periodu organizovao niz kulturnih manifestacija a neke od njih su izložba skulptura vajara Branislava Ristića i naučni skup na temu „Šemsi-paša Biševac i Ibarski Kolašin“. U narednom periodu planirana je i realizacija brojnih kulturnih događaja kao i učešće na predstojećem „Festivalu igre“ rekla je za program Radio Kosovske Mitrovice direktorica Doma kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović.

Izložba skulptura vajara Branislava Ristića pod nazivom „Ritam i harmonija u skulpturi“ je bila njegova prva samostalna izložba a Živanović navodi da im je bilo izuzetno drago, zato što se Ristić opredelio za izlaganje u ovoj galeriji. Iako je bila otvorena dva dana, izložba je naišla na veliko zadovoljstvo, kako kod publike, tako i kod organizatora i samog autora.

„Inače, znamo da je svim našim umetnicima na Kosovu i Metohiji teško da izlažu svoje radove jer je malo prostora koji su uređeni za tu svrhu. Pošto smo mi imali sluha i razumeli da je potrebna galerija, koju smo prošle godine uredili po svim standardima,  ove godine smo uspeli da ugostimo i druge izlagače. Ova izložba skulptura je analiza jedne lične likovne poetike sa akcentom ritma i harmonije kao i njihove uloge u stvaranju jednog umetničkog dela. Mi smo u stvari bili domaćini i izložba je bila lepo prihvaćena a Branislav je bio zadovoljan, a bila je otvorena samo dva dana, iz razloga što mi imamo programe koje ćemo raditi ovih nekoliko dana“, rekla je Živanović.

Živanović ističe da su za organizaciju i realizaciju kulturnih događaja potrebne prostorije i sale, kojih na prostoru Kosova i Metohije nažalost nema u velikom broju, ali da Dom kulture „Stari Kolašin“ zadovoljava upravo sve te potrebe.

Dom kulture „Stari Kolašin“ će 3. i 4. novembra učestvovati na „Festivalu igre“, koji organizuje Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i ansambl „Venac“ iz Gračanice, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu.

„Ono što je zanimljivo je da taj događaj podrazumeva nekoliko programa koji bi trebalo da se u istom momentu dešavaju tokom ta dva dana. Znamo da na prostoru Kosova i Metohije nema mnogo prostora koji omogućavaju takvu realizaciju programa, ali kod nas je to moguće. Mi ćemo imati jednu izložbu fotografija „Vek i po srpske škole glume“ u posebnoj prostoriji, koju organizuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Takođe ćemo imati predstave koje su planirane za „Festival igre“ a pored toga imaćemo promocije ostvarenja vezanih za „Festival igre“. Za sve to su potrebne posebne sale i prostori, gde ćemo sve to moći da radimo, zato što naš Dom kulture zadovoljava upravo sve te potrebe i zaista, malo koji grad u Srbiji može da se pohvali opremom koju mi imamo“ ističe Živanović.

Govoreći o naučnom skupu „Šemsi-paša Biševac i Ibarski Kolašin“ koji je održan 12. oktobra, Živanović kaže da je on za cilj imao celovito sagledavanje i razumevanje jednog istorijskog trenutka s početka 20. veka.

„To je preslikana priča od pre 120 godina, o događanjima na prostoru Kosova i Metohije. Učesnici na naučnom skupu su govorili o stvarima, istorijskim događajima, činjenicama i sličnostima, svih onih koji su živeli u tom periodu i koji su pokušavali da opstanu na ovim prostorima. Sve to zajedno vi slušate na naučnom skupu i onda se zapitate, posle 120 godina, u čemu je razlika. Bili smo posebno radnosni činjenicom da smo imali odlične govornike i naučne radnike, koji su odlično ušli u temu, govorili nam o događajima i rasvetlili jedan istorijski trenutak sa početka 20. veka, koji je bio strašan po žitelje Ibarskog Kolašina, a o kojem se nije mnogo znalo. U suštini, zahvaljujući prof. Vesni Zarković, koja je na temu „Kolašinska afera u Ibarskom Kolašinu“ imala svoju magistarsku tezu, moglo se nešto čuti o tome ali to je praktično period o kojem nema mnogo podataka ni u istoriji. Zaključak je da će radovi sa ovog skupa, koje planiramo da objavimo početkom sledeće godine, biti istorijski izvor za dalja proučavanja na tu temu. Moram da kažem da je, sve ono što se čulo na skupu, izazvalo diskusiju, koja je bila plodotvorna, jer su se uključili ljudi koji imaju neka saznanja i neka sećanja koja prenose od svojih predaka, a ima i onih koji su direktni potomci onih koji su stradali u tom periodu i koji mogu odlično da kažu kako se tada živelo i kakav značaj je imao Šemsi-paša Biševac za Ibarski Kolašin“ navodi Živanović.

Direktorica Doma kulture najavila je i otvaranje likovne kolonije akvarela „Gazivode 2021“, koja je zakazana za sutra (15. oktobar) sa početkom u 19 časova.

„To su radovi koji su ostvareni na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji, i svake godine kada otvaramo novu koloniju, mi otvaramo izložbu sa prethodne. Uporedo sa otvaranjem ovogodišnje likovne kolonije biće otvorena i izložba radova  akvarela „Gazivode 2020“, rekla je Živanović.

Ovaj kulturni program upotpuniće i gudački kvartet „Mistik cello“ koji će, kako je najavljeno, svirati raznovrsnu muziku.

„Devojke koje će svirati su zaista energične u stilu svoje muzike, tako da to daje poseban doživljaj koji one nama prenose i verujem da ćemo kao i svake godine imati dostojno otvaranje ovog značajnog događaja kod nas. Iz tog razloga želimo da damo jedan pečat organizovanjem druge vrste programa, jer mislimo da je kombinovati slikarstvo i muziku isto kao kombinovati književnost i slikarstvo. Mi se uvek trudimo da budemo na visini zadatka, da se posetioci osećaju dobro i da na njih naši programi ostave utisak“ kazala je Živanović.

I pored veoma loše epidemiološke situacije i ograničene posete kulturnih poslanika, Dom kulture“Stari Kolašin“, nastavlja sa realizacijom brojnih književnih, pozorišnih i filmskih programa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još