• Početna>
  • Vesti>

Poslednji dan ispitivanja četvrtog svedoka tužilaštva u slučaju protiv Saljiha Mustafe

Saslušanje četvrtog svedoka Specijalizovanog tužilaštva u predmetu protiv bivšeg pripadnika OVK, Saljiha Mustafe, nastavlja se se i danas u Specijalizovanim većima u Hagu.

Na današnjem ročištu svedoka sa šifrom W03594 ispitivala je odbrana Saljiha Mustafe. U međuvremenu su saopštili da su završili sa ispitivanjem, te je sudsko veće najavilo da će ono sada postaviti više pitanja svedoku, usled čega se prešlo na poluzatvorenu sednicu.

Svedoka su ranije ove nedelje ispitivali predstavnici tužilaštva, dok je i jučerašnje ročište bilo posvećeno pitanjima Mustafinog branioca, ali i dodatnim pitanjima tužilaštva.

Međutim, kako prenosi KosovaPress, delovi i ovog svedočenja nisu bili dostupni javnosti.

Presedavajuća sudskog veća, Mapi Veldet-Foglia (Mappie Veldt-Foglia) kazala je juče da će se danas nastaviti saslušanje četvrtog svedoka, kada se ujedno očekuje da će se završiti ispitivanje.

Ispitivanje četvrtog svedoka specijalnog tužilaštva kojem je dodeljena šifra W03594 započeto pod zaštitnim merama u utorak.

Ovaj svedok je kazao da je bio pritvoren od 4. do 18. ili 19. aprila u objektu u Zlašu, kojim je, prema optužnici tužilaštva, upravljao upravo Saljih Mustafa.

Rekao je da su ga dve maskirane osobe, koje su nosile uniforme OVK, poslale u štalu u Zlašu, gde je, kako je tvrdio bio zlostavljan, prenosi KosovaPress.

Ovaj svedok poručio je da su im dva puta dnevno donosili hranu i vodu i da su im davali „dovoljno hrane“, s obzirom na to da je bilo ratno vreme. Sa druge strane, kaže i da su držani u nehumanim uslovima.

Sudsko veće najavilo je nedavno da će moći da sasluša samo jednog svedoka nedeljno, kao i da će se saslušanje dva svedoka – 4601 i 4484, obaviti januara meseca, a da će svedok 4485 dati svoj iskaz najverovatnije od 13. do 15. decembra.

Suđenje Saljihu Mustafi započeto je 15. setembra i prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je u 21. septembra ispitivanjem prvog svedoka Specijalnog tužilaštva, pod zaštitnim merama, a potom je usledilo ispitivanje drugog, trećeg i četvrtog svedoka Specijalnog tužilaštva.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci. Od ukupnog broja 12 njih će svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Foli, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano je i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.

Izvor Kossev

Foto Speicjalni sud/Printscreen

Comments

Pročitaj još