Nastavlja se Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, nastavlja se u Beogradu danas, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Poruka mira i solidarnosti kreće iz Beograda u svet

Sve je spremno za početak drugog dana Samita. Na plenarnoj sednici koja počinje za manje od sat vremena učestvuje više od 550 delegata i oko 300 domaćih i stranih novinara.

Ovo je skup slobodarskih zemalja koje imaju svoju tradiciju, svoju istoriju, i smelo kroče i gledaju u budućnost – poruka je koja ovog jutra iz Beograda kreće u svet. To je i u skladu sa glavnim načelima Pokreta nesvrstanih – mir u svetu, solidarnost, borba protiv siromaštva. 

Osim glavnog skupa, bilateralnih sastanaka, svečane večere, povodom ovog događaja organizovano je i turističko razgledanje grada za supruge učesnika Samita.

O bezbednosti brine operativni bezbednosni štab, kao i više od 3.200 policajaca.

Predsednik Vučić razgovarao je sa visokim predstavnicima velikog broja država i Ujedinjenih nacija.

A u Domu Narodne skupštine, ogranizovana je svečana večera za učesnike Samita.

Na zgradi srpskog parlamenta Beograđani i gosti prestonice sinoć su mogli da vide nesvakidašnji prizor. Naime, na fasadi se sve vreme prikazivalo šta se dešava na skupu unutar parlamenta.

Na skupu učestvuju predstavnici 111 zemalja, 9 delegacija međunarodnih organizacija, a domaćini skupa su Srbija i Azerbejdžan.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još