• Početna>
  • Vesti>

Simić: U rukama srpskog naroda mora ostati svih deset opština

Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da ostanu jedinstveni i složni, jer samo takvi predstavljamo bedem koji ni Priština ni njihovi mentori ne mogu da probiju, poručio je danas potrpedsednik Srpske liste Igor Simić i pozvao Srbe da iskoriste pravo glasa i izađu na lokalne izbore koji se u pokrajini održavaju 17. oktobra.

Simić je za TV Tanjug rekao da je važno da se sve poluge vlasti koje mogu oduzmu od Prištine i zato je potrebno samo izaći do biračkih mesta.

“Verujem da će biti pružena podrška kandidatima Srpske liste i za gradonačelnike i za odbornike, jer u našim rukama mora ostati svih 10 opština na KIM u kojima su Srbi većina”, istakao je Simić.

On je apelovao na građane da izađu na glasanje, navodeći da ovo nisu obični lokalni izbori, jer se na njima ne govori samo o lokalnim temama.

“Potrebno je da sačuvamo jedinstveni politički korpus, budemo snažni, složni i da na taj način, pružimo otpor eventualnim novim jednostranim potezima Prištine koji se već najavljuju”, ukazao je Simić.

On je dodao i da je zbog jednostranih poteza Prištine Srpska lista bila onemuogućena da normalno vodi predizbornu kampanju i da se 20 dana sa nasim građanima borila za pravo na slobodu kretanja i osnovna ljudska prava.

“Ipak, rezultati rada Srpske liste koje smo ostvarili ovde sprovodeći politiku predsednika Aleksandra Vučića daju nam za pravo da izađemo dignuta čela i uvereni da će građani podržati politiku mira i ekonomskog razvoja Srba na ovim prostorima”, naveo je Simić.

Na pitanje koliko je značajno da građani izađu na izbore, imajući u vidu da se albanske partije u većinskim srpskim sredinama mobilišu oko jedinstvenih lista Albanaca, Simić je rekao da dok su se oni borili za osnovna ljudska prava albanske partije su se ujedinile, posebno na severu u nadi da će okruniti bedem odbrane sprskih nacionalnih interesa.

Istakao je i da su ovi izbori na kojima svako pojedinačno mora da pokaze odgovornost i spremnost i odlučnost da ostane i opstane na KiM.

“Samo jedinstveni i složni možemo da sačuvamo pupčanu vrpcu koja povezuje Beograd i Srbe na KiM, jer bez zvaničnog Beograda, Kancelarije Vlade Srbije i predsednika Vučića ne bi bilo života na ovim prostorima”, ukazao je on.

Na pitanje povodom uvođenja damping mera Prištine, a kojima se krše i odredbe CEFT-a i Briselskog sporazuma, i šta to znači u praksi, Simić kaže da je ovo politicka mera koja će štetu naneti Srbima, ali i Albancima na KiM.

“Vlada u Prištini nije uspela da ostvari onaj cilj od 20. septembra kada su poslali do zuba naoružane jedinice na prelaze Jarinje i Brnjak i sada žele poljuljani ugled u svojoj javnosti da povrate na ovaj način, a na štetu trgovine između centralne Srbije i prostora KiM”, objašnjava Simić.

On kaže i da sa druge strane, ekonomska snaga Srbije jača i ove mere će uticati, ali mnogo više na one kojima su roba i usluge namenjeni na KiM.

Povodom slučaja Ivana Todosijevića kaže da je najvažnije da je EU konačno priznala da je prekršen Briselski sporazum, i da su Todosijeviću presudom prekršena osnovna pravna pravila.

Simić napominje da su Briselskim sporazumom garantovana sva prava našeg naroda i pojedinačno i kolektivno, kao i da je prilikom izricanja presude moralo da bude dvoje sudija srpske i jedan albanske nacionalnosti, a u ovom slučaju osudilo ga je monoetničko veće trojice Albanaca.

“Ponovno uvođenje verbalnog delikta na KiM, na tlu Evrope u 21. veku je neprihvatljivo”, poručio je Simić dodajući da se Srbima ukida pravo slobode govora, slobode kretanja.

On je apelovao na građane da shvate da su to sve igre Prištine kako bi se Srbi umorili i odustali od borbe, ali da zato Srbi moraju da ostanu ujedinjeni i složni.

Na pitanje da prokomentariše izjavu albanskog premijera Edija Rame da mu je cilj karijere ujedinjene Kosova i Alabanije, Simić je rekao da je takva izjava opasna i ne doprinosi unapređenju odnosa ni smirivanju tenzija na terenu.

“Ovo je i poziv Kforu, jer je njihova obaveza da osuigraju mir svim građanima i bezbednost”, rekao je Simić.

Povodom završetka mandata komandanta Kfora Franka Federičija 15. oktobra, on je rekao da Srbi od novog komandata očekuju da Kfor ispuni mandat predviđen rezolucijom 1244, da garantuju mir i sigurnost, svim građanima i da ostanu statusno neutralni.

“Nadam se da se neće ponoviti situacija iz 2004. godine i da će Kfor nastaviti pojačano prisustvo u mešovitim sredinama na KiM i delovati preventivno na one koji smatraju da se nasiljem mogu rešavati otvorena politička pitanja između Srba i Albanaca”, zaključio je Simić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još