• Početna>
  • Vesti>

Dan oslobođenja Gračanice i Prištine u Prvom svetskom ratu

Danas se obeležava dan oslobođenja Prištine i Gračanice u Prvom svetskom ratu, a zbog epidemiološke situacije u Gračanici kod spomen obeležja palim borcima od 1914. do 1918. godine neće biti služen parastos. Istoričar Aleksandar Gudžić kazao je za RTV Kim da „dani poput ovog čuvaju kulturu sećanja na stradale“, a književnik Ratko Popović je istakao da ovaj dan Srbe na Kosovu „ohrabruje da ostanu i opstanu“.

„Ovakvi dani su jako važni za negovanje kulture sećanja i negovanje nacionalnog ponosa. Prvi svetski rat je jedno veliko stradanje i mi imamo obavezu da negujemo to sećanje“, rekao je Gudžić.

Na današnji dan 1918. godine pobedničke vojske Srbije i Francuske, na čelu sa generalom Šarlom Tranijeom, ušle su u Prištinu.

„Srpski vojnici su tada došli u podnevnim časovima, dok je francuska vojska pristigla kasnije,a potom su zajedno ušli u Prištinu. Cela Priština je tada uzvikivala `Živela Francuska, živela Srbija` i taj trenutak je bio jako važan za Srbe, konačno je došla sloboda“, kazao Popović i dodao:

„U manastiru Gračanica postoji dokaz prijateljstva Francuske i Prištine, tabla na kojoj piše `Srbija, Francuska`. Ovaj datum mi nikada nećemo zaboraviti, jer je za nas značio ključnu ulogu za opstanak i afirmaciju da ostanemo“, naveo je on.

Zbog trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, osim paljenja sveća u porti manastira Gračanice, neće biti nikakvih skupova i obeležavanja.

„Od oslobođenja Prištine ima 103 godine, a Kulturno-prosvetna zajednica je uvek tradicionalno obeležavala ovu manifestaciju. Ove godine je izuzetak, te nećemo održati ovu manifestaciju. Ali, svakako da je ovaj dan veoma značajan i ima važan značaj za čitavo stanovništvo na Kosovu“, rekao je Popović.

„Nažalost, poslednje dve godine zbog ovog globalnog ludila izazvanog koronavirusom ne obeležavamo godišnjicu oslobođenja Prištine na način na koji bi to trebalo da činimo. Ranije smo imali izložbu slika, a takođe je igrana i predstava koja je obuhvatila sve segmente Prvog svetskog rata na Kosovu i Metohiji“, kazao je Aleksandar Gudžić.

Spomen ploča u Gračanici posvećena palim borcima u Prvom svetskom ratu je prvobitno bila postavljena u porti manastira Gračanice do 1926. godine. Ona je 1938. godine izmeštena na današnju lokaciju u centru mesta zbog izgradnje zida oko manastira.

Izvor i foto: RTV Kim


Comments

Pročitaj još