• Početna>
  • Vesti>

Usled nepovoljne epidemijske situacije, Dečja nedelja u Kosovskoj Mitrovici skromnija nego inače

Prva nedelja oktobra, posvećena je najmlađima. Svake godine, obrazovne ustanove, razne organizacije, kao i mnoge druge institucije sprovode različite aktivnosti koje su usmerene na dečja prava. Međutim, ove godine, u Kosovskoj Mitrovici, brojne aktivnosti su izostale zbog nepovoljne epidemijske situacije.

Od 4. oktobra u srpskim sredinama na KiM, počelo je obeležavanje “Dečje nedelje”.

U Kosovskoj Mitrovici, međutim, ove godine, izostale su mnoge tradicionalne aktivnosti, a usled propisanih mera zaštite od kovida 19.

Predškolska ustanova “Danica Jaramaz” i Gradska biblioteka “Vuk Stefanović Karadžić” iz Kosovske Mitrovice, jedne su od retkih ustanova koje ove godine obeležavaju Dečju nedelju. Ipak, skromnije u odnosu na prethodne godine.

“Danas je bila centralna manifestacija u sklopu naše ustanove. Ove godine nema otvorenih vrata, zatim radionice sa roditeljima (…) a zbog trenutne epidemijske situacije, ali naravno da smo obeležili (…) Akcenat smo stavili na dečja prava. Sutra nam je poslednji dan u okviru obeležavanja Dečje nedelje”, kaže za Radio Kontakt Plus, direktorka PU “Danica Jaramaz”, Gorica Marinković.

U Gradskoj biblioteci “Vuk Stefanović Karadžić” u sklopu Američkog kutka, danas je organizovan Dan dečje knjige, koji se obeležava 2. aprila.

„Taj program je inače bio u planu da se organizuje na sam Svetski dan dečje knjige. Međutim, zbog nepovoljne epidemijske situacije, pomerili smo za danas“, objašnjava koordinatorka Američkog kutka, Irena Otašević.

Danas su ugostili pretežno osnovce.

„Predstavili smo im biblioteku, naš rad, upoznali su se sa svim odeljenjima u biblioteci i naravno, fokusirali smo se na to da dosta pričamo o dečjim knjigama“, kaže Otaševićeva.

Cilj ove aktivnosti je da se mladi više posvete knjizi, nego mobilnim telefonima i socijalnim mrežama, pojašnjava menadžer elektronskog centra, Simo Stašić.

„Nastojimo da decu odvojimo od mobilnih telefona i da više posvete pažnju knjizi, da upoznaju biblioteku, da im pročitamo neku dečju priču, bajku, basnu (…), a ne samo da koriste TikTok, igrice, Fejsbuk (…) nego da obogate svoj fond reči.“

Obeležavanje Dečje nedelje u Američkom kutku, uveliko je postalo tradicija.

„Iz godine u godinu uvek nešto obeležavamo, pa čak i do toga da nam naši članovi dođu i pitaju da li mogu da to vreme provedu kod nas u biblioteci, gde koriste društvene igre koje imamo u ponudi ili jednostavno provode vreme za kompjuterom vršeći neka istraživanja“, dodaje Otaševićeva.

Američki kutak za najmlađe nudi i „Makerspace“, odnosno, kreativnu radionicu, ukazuje Stašić.

„U okviru ove kreativne radionice mogu da nauče dosta o elektronici. Kako da budu kreativni. Da sami naprave svoje igračke. Da naprave nešto čime će da se zanimaju, pa da pokažu svojim drugarima. Da postanu budući naučnici, što da ne“, ističe.

Sa druge strane, organizacija „Domovik“ iz severnog dela Mitrovice, ove nedelje nije sprovela aktivnosti uz fizičko prisustvo najmlađih, a usled nepovoljne epidemijske situacije. Međutim, tokom cele godine, kroz različite aktivnosti, Domovik je usmeren na promovisanje dečjih prava i unapređenje opšteg stanja u ovoj oblasti, kaže za Radio Kontakt Plus, Svetlana Jevtić, ispred ove organizacije.

„Nedavno je u Skupštini opštine Zvečan usvojen Pravilnik za ostvarivanje dečjih prava u ovoj opštini, a u cilju unapređenja mehanizama za ostvarivanje dečjih prava. Teme koje određuju ovaj Pravilnik su, između ostalog, uspostavljanje Multisektorskog koordinacionog tima za unapređenje položaja dece, uloga ključnih aktera u zajednici za ostvarivanje dečjih prava, participacija dece, kao i izveštavanje o stanju i položaju dece u ovoj opštini. Takođe, Domovik sprovodi kampanju od jula meseca o važnosti poštovanja, odnosno zaštite dečjih prava. Kampanja između ostalog ima i cilj da informiše širu zajednicu o nedavno usvojenom dokumentu  – EU strategija o pravima deteta, koja se temelji na UN konvenciji o dečjim pravima. Ona pokriva nekoliko ključnih oblasti kada su u pitanju dečja prava – važnost participacije, maloletničko pravosuđe, nediskriminacija, inkluzija i sl.“, navodi Jevtićeva i dodaje da je upravo Dečja nedelja podsetnik da je naša moralna obaveza da radimo na zaštiti prava najmlađih.

Jevtićeva ujedno podseća i na Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima deteta, koja sveobuhvatno govori o dečjim pravima.

„Konvencija se temelji na četiri osnovna principa: pravo na participaciju, na nediskriminaciju, pravo na život, opstanak, razvoj i najbolji interes deteta.“

Mišljenja je da je od suštinskog značaja da se tokom cele godine govori o važnosti poštovanja dečjih prava, a ne samo prve nedelje oktobra.

„Deca su veoma važni pripadnici naše zajednice i ukoliko želimo da izrastu u zrele i produktivne članove društva koja poštuju tuđa prava, neophodno je da i mi poštujemo, unapređujemo i radimo na promovisanju njihovih prava“, podvlači Jevtićeva.

U periodu od 4. do 10. oktobra obeležava se Dečja nedelja. Za moto ovogodišnje manifestacije izabrani su stihovi Ljubivoja Ršumovića: “Dete je dete, da ga volite i razumete”.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto: PU “Danica Jaramaz”; Gradska biblioteka Vuk S. Karadžić

Comments

Pročitaj još