• Početna>
  • Vesti>

Danas nastavak suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije

Glavni pretres u postupku koji se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu vodi zbog ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije nastavlja se danas u 9.30 sati.

Predsednica veća je pored ranije utvrđenih termina 7. i 8. oktobar predvidela nastavak pretresa za 25. i 26. oktobar. Kako su ranije pisali mediji, ukoliko ne bude novih odlaganja, sa tim terminima bi trebalo da se okonča ponovljeni prvostepeni postupak u ovom predmetu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Ostalo je da odbrana iznese završnu reč, posle čega sledi izricanje presude.

U ponovljenom postupku završnu reč izneo je zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji je od suda tražio da okrivljene osudi na zatvorske kazne u trajanju od po 40 godina. 

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Suđenje za ubistvo počelo je 2015. godine . U aprilu 2019. godine okrivljeni su oglašeni krivim. Za učešće u ubistvu Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su nekadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić. Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora. Romić i Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Septembra 2020. godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo presudu ističući da je prvostepeno veće prekoračilo optužnicu. Pored četvorice okrivljenih, kao neposredni izvršilac, osuđeno je i peto, N.N. lice, koje se nije spominjalo u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal.

Okrivljeni Marković već služi kaznu zatvora od 40 godina, dok su Radonjić i Romić u kućnom pritvoru. 

Miroslavu Kuraku se zbog toga što se nalazi u begstvu, sudi u odsustvu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica,UNS

Comments

Pročitaj još