• Početna>
  • Vesti>

“Principijelan stav Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova”

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović sastali su se sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije admiralom Teodorom Estebanom Lopezom Kalderonom.

Stefanović je izrazio zahvalnost Srbije za principijelan i konzistentan stav Španije u vezi sa nepriznavanjem takozvanog Kosova i ujedno naglasio da Republika Srbija nastavlja da snažno podržava teritorijalni integritet Kraljevine Španije.

Admiral Kalderon je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovio principijelan stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova i zahvalio se na podršci Srbije teritorijalnom integritetu Kraljevine Španije.

Podsećajući na veoma dobre i prijateljske odnose naših dveju zemalja, ministar Stefanović izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i ukazao na mogućnosti za njeno kvalitativno unapređenje.

Naglasio je da krunu saradnje predstavlja dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji UNIFIL u Libanu.

Stefanović je istakao opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji, sa težištem na razmeni iskustava i učešću u multinacionalnim operacijama, saradnji u oblasti ABHO i saradnji specijalnih jedinica, kao i u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji.

Govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje, admiral Kalderon je istakao izuzetni profesionalizam pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama.

On je preneo opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u ovim operacijama, kao i za intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje naših dveju zemalja.

Kalderon sa generalom Mojsilovićem 

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije admiral Kalderon boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Admiral Kalderon je sa generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, bilateralnoj vojnoj saradnji i mogućnostima za njeno unapređenje, težišno u oblasti obuke i vežbi, kao i o iskustvima iz angažovanja dveju vojski u borbi protiv kovida-19.

Ocenjeno je da je saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga Kraljevine Španije, u okviru koje se posebno ističe zajedničko angažovanje u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Libanu, dobra i zasnovana na prijateljskim odnosima dveju zemalja.

Istaknuto je da postoji značajan potencijal za dalje unapređenje bilateralne vojne saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa.

Načelnika Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije primiće i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, a tokom boravka u Srbiji admiral Kalderon će posetiti i 72. brigadu za specijalne operacije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još