• Početna>
  • Vesti>

Osvanuli leci protiv RKS tablica na automobilima u Severnoj Mitrovici; Policija saopštila da istražuje pretnje

Vest je ažurirana

Na pojedinim automobilima parkiranim na ulicama u Severnoj Mitrovici osvanuli su leci kopija probnih tablica RKS , sa porukama protiv ovih tablica, od kojih je jedna uvredljiva.

Ovi leci postavljeni su na automobilima i sa KM registracionim oznakama, ali i sa BG, KG, i ostalih gradova u Srbiji.

Nakon više bezuspešnih pokušaja da dobijemo reakciju policije u regionu sever, u popodnevnim časovima, reagovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova koje je najoštrije osudilo “pretnje građanima koji su prema Odluci MUP-a od 20. septembra 2021. godine opremljeni privremenim tablicama”.

MUP Kosova navodi da “takvi oblici pretnji direktno utiču na stvaranje klime u kojoj se građani osećaju zastrašeni da žive. Ove pretnje su neprihvatljive i ometaju slobodno kretanje ljudi i robe” navodi se u saopštenju.

U soapštenju se ističe da je ” pretnja krivično delo i da će ove oblike i druge oblike pretnji istražiti Policija Kosova i preduzeti mere u skladu sa zakonom”.

MUP Kosova u saopštenju poziva sve građane da uzmu privremene tablice i ne nasedaju “na ove oblike linčovanja”.

Srbi sa severa Kosova i Metohije od 20. septembra protestuju na prelazima Brnjak i Jarinje zbog odluke kosovskih vlasti da su tablice sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Republike Srbije nevažeće (KM, PR, GL), a da oni čije su registraske oznaka sa gradovima u centralnoj Srbiji (BG, KG, NI) moraju da uzimaju probne RKS tablice za kretanje po Kosovu.

Na prelazima se od 20. septembra nalaze i specijalne jedinice kosovske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova do danas je izdalo 11 500 probnih tablica za vozila sa registraskim oznakama gradova u centralnoj Srbiji.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još