• Početna>
  • Vesti>

KFOR: Redovno komuniciramo sa lokalnim i međunarodnim zvaničnicima

Komandant KFOR-a je redovno u kontaktu sa predstavnicima lokalnih institucija i međunarodne zajednice s ciljem da doprinese deeskalaciji situacije na Severu Kosova, kazao je za KoSSev portparol ove misije NATO-a, Antonio Minutela.

Započeo je deseti dan od kako su blokirana dva magistralna puta na Severu Kosova koja vode ka centralnoj Srbiji. Specijaci su i dalje na svojim pozicijama, a nedaleko od njih i građani sa Severa Kosova, zajedno sa čelnicima Srpske liste, koji su postavili barikade na putevima kod prelaza Jarinje i Brnjak.

Usled novonastale situacije, KFOR je uvećao broj rutinskih patrola, kako na Severu, tako i na celoj teritoriji Kosova.

Jedinice ove misije od nedavno su takođe raspoređene na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kako navode iz KFOR-a za KoSSev, ove aktivnosti izvršene su u skladu sa mandatom koji je misiji dodelio UN.

„KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo, duž glavnih saobraćajnica koje su blokirane“, naveo je juče u odgovoru za KoSSev portparol KFOR-a, Antonio Minutela.

Poručio je da KFOR nastavlja blisko da sarađuje sa kosovskom policijom i drugim bezbednosnim institucijama.

KFOR je ujedno u kontaktu sa predstavnicima Srba, kao i prištinskim zvaničnima, a s ciljem pronalaska rešenja za novonastalu situaciju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, saopštio je juče da je Priština prihvatila, ali i da su Srbi odbili ponudu KFOR-a da se specijalne kosovske jedinice povuku, kao i barikade, a da KFOR dodatno obezbedi Jarinje i Brnjak.

Na pitanje KoSSeva da potvrde navode o ovakvom predlogu iz KFOR-a su juče naglasili da je komandant misije u redovnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih institucija i međunarodne zajednice, a kako bi se doprinelo deeskalaciji situacije na Severu Kosova.

Međutim, da im je ovakva ponuda upućena, u međuvremenu je potvrdila Srpska lista – navodeći kao razlog za odbijanje to da bi odluka kosovske vlade o RKS tablicama ostala na snazi.

U toku je deseti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

Izvor: Kossev

Foto RTS

Comments

Pročitaj još