• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu

Povodom izjave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželala Svečlje u kojoj on navodi da je srpska strana odbila predlog Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije, zamene jedinicama međunarodne vojne misije, danas se oglasila i Srpska lista. U saopštenju dostavljenom našoj redakciji se ističe da je ta ponuda postojala i da je uz konsultaje sa građanima odbijena.

“Sa željom da javnost informišemo o razvoju događaja i sprečimo dezinformacije koje plasira Priština kako bi opravdala podizanje tenzija u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije i slanje do zuba naoružanih formacija u naše opštine, ističemo da su gradonačelnici sa severa u toku jučerašnjeg razgovara od komandanta KFOR-a dobili predlog da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, te da sever postane srpski geto. U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav predlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima” stoji u saopštenju.

Iz Srpske liste naglašavaju da će se protesti nastaviti sve do ukidanja sporne odluke Prištine.

“Zbog jednostrane odluke Prištine Srbi su već devet dana na protestima u Jarinju i Brnjaku i ostaće koliko god bude potrebno, jer se ne mire sa namerom Prištine da nas stave u kaveze. Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio.
A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja.”

Iz SL apeluju na Prištinu da vrati stanje na ono od pre 20. septembra.

“Zato još jednom pozivamo Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra ove godine, povuče svoje do zuba naoružane formacije, i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje. Sve drugo će samo podgrejati ionako usijanu situaciju koju teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok sa druge strane se naš narod maltretira od ROSU specijalaca” dodaje se u tekstu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još