• Početna>
  • Vesti>

Borelj pozvao Beograd i Prištinu da bezuslovno deeskaliraju situaciju

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj pozvao je Beograd i Prištinu na bezuslovno deeskaliranje situacije na severu Kosova i Metohije, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.

Žozep Borelj je saopštio da su bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinirane radnje neprihvatljive, i dodao da i dalje pomno prati situaciju na severu Kosova i Metohije.

“Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenja za smirivanje situacije i dogovore se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji”, rekao je Borelj.

Dodao je da je to naglasio u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ove nedelje.

Dijalog uz posredovanje EU i dalje je jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, naglasio je Borelj i “snažno” pozvao Prištinu i Beograd da ga koriste.

“Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana”, naglasio je Borelj.

Ponovio je da očekuje da će se i Priština i Beograd vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana, naveo je Borelj.

“Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi i jedni i drugi napredovali na svojim evropskim putevima”, rekao je on.

Borelj je napomenuo da je u bliskom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome zahvaljuje na odličnoj saradnji između Kfora i Euleksa.

“KFOR igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, zaključio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još