• Početna>
  • Vesti>

NVO: Konfuzija koja vlada među Srbima na Kosovu zbog šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova

Grupa nevladinih organizacija okupljenih u inicijativi OPEN i drugih organizacija i medija (AKTIV Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC Crno beli svet – CBS Humani centar Mitrovica – HCM Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER Nova Društvena inicijativa – NSI Radio Goraždevac RTV Kim), upozoravaju na to, da su nenajavljen početak sprovođenja odluke Vlade Kosova o zameni saobraćajnih registarskih oznaka gradova u Republici Srbiji privremenim RKS-probnim tablicama i istovremene nejasnoće u vezi sa planovima Vlade Kosova za automobile sa oznakama KM, PR, PZ,UR, GL, PE, ĐA izdatih od strane izmeštenih policijskih uprava MUP-a Srbije, izazivali tenzije i zbunjenost među građanima.

“Ne samo da uvođenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi ovakvih mera, potrebe i viđenja svih zajednica na Kosovu, već je sprovođenje ovih mera pratila demonstracija sile, odnosno angažovanje Specijalnih jedinica kosovske Policije. Opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova, koje posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica.

Ovaj nivo nepoznanica, tri dana nakon stupanja na snagu nove odluke je neprihvatljiv i protiv je interesa građana. Za ovakva pitanja potrebna su politička rešenja i grupa organizacija okupljenih oko platforme Open pozivaju na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Do eskalacije je došlo u jeku dijaloga i usred učestalih sastanaka dve strane na političkom i tehničkom nivou što ukazuje na to da u najnovijoj fazi Briselskog dijaloga nije bilo razgovora o suštinskim temama kao što je sloboda kretanja. Stoga pozivamo Vladu Kosova da iskoristi ovaj kanal komunikacije i stabilizuje situaciju na terenu kako ne bi došlo do daljeg urušavanja procesa dijaloga ali i svih njegovih dosadašnjih rezultata. Najzad, eventualni novi zajednički dogovor o slobodi kretanja, bilo da on podrazumeva preregistraciju KM vozila ili neki novi protokol kretanja za ova vozila mora biti propraćen širokom informativnom kampanjom, brzim j jeftinim procedurama ali i sistemskom podrškom građanima koji se suočavaju sa poteškoćama pri pribavljanju ličnih i putnih dokumenata”, stoji u zajedničkom saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još