• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 37 osoba, novih 5.255 slučajeva zaraze koronavirusom

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 5.255 osoba, od testiranih 16.642. Od posledica zaraze preminulo je 37 osoba. Na respiratoru su 183 pacijenta.

Pogoršava se epidemijska situacija u Srbiji, a crvene zone se pune. Raste broj preminulih i novozaraženih. Među obolelima su sve mlađi pacijenti, upozoravaju lekari iz crvene zone. Među zaraženima ima i dece.

A u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu najmlađi pacijent je beba rođena pre devet dana kod čije majke je takođe potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Nedovoljan obuhvat vakcinacije, evolucija virusa i stil života su ključni faktori zašto u Srbiji ponovo imamo porast obolelih od kovida 19, navodi za RTS dr Ana Banko, virusološkinja. 

Navela je da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci, ali i da dve do tri nedelje nakon treće buster doze počinje nagli pad broja novozaraženih.

Doktor Šekler je istakao da samo zahvaljujući vakcinisanima, zdravstveni sistem nije doživeo krah, ali da će medicinski radnici “poludeti” jer dobijaju teže slučajeve, a veći je broj testiranih.

“Pozdravljam što je država napravila i opremila kovid bolnice, to je za svaku pohvalu. Pozdravljam što ima i toliko vakcina, međutim, nije mi jasno zašto upropastiti to ponašanjem koje je potpuno neprimereno”, rekao je Šekler.

Istakao je da vakcinisani mogu da se zaraze, ali u mnogo manjem procentu, sa mnogo blažom kliničkom slikom i mnogo manjom verovatnoćom da se desi bilo šta neželjeno.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još