• Početna>
  • Vesti>

OEBS Misija na Kosovu: Izražavanje slobodne volje ljudi – osnovni princip demokratije

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan demokratije uveden Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. godine pozivanjem svih država članica da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti.

Iz OEBS Misije na Kosovu ovim povodom poručuju da se obeležavanjem Svetskog dana demokratije potvrđuje princip izražavanja slobodne volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti.

“S obzirom na to da su za samo mesec dana lokalni izbori, koji će odrediti lokalne vlasti u naredne četiri godine, Misija OEBS-a na Kosovu je kontinuirano radila sa Centralnom izbornom komisijom na poboljšanju biračkih spiskova, u saradnji sa Sekretarijatom CIK-a, Agencijom za civilnu registraciju i Kosovskom katastarskom agencijom” navodi senu saopštenju OEBS misije.

Govoreći dalje o predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar, iz OEBS Misije na Kosovu kažu da su se CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa.

“Takođe treba napomenuti da se 14 žena kandiduje za predsednice opština i da je 1.938 žena kandidata za skupštine opština, koje se nadaju da će zadobiti poverenje birača 17. oktobra, posle rekordnog broja poslanica u Skupštini nakon izbora održanih 14. februara” navodi se u tekstu.

Iz OEBS-a podsećaju i na pravo novinara da obavljaju svoj posao bez poteškoća i ugrožavanja njihove bezbednosti.

“Svetski dan demokratije odnosi se i na slobodu novinara da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i radionice za medijsko opismenjavanje i osnažujući žene u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, koje je u porastu tokom pandemije Kovid-19. Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i neumorno se zalagala za uspostavljanje opštinskih mehanizama protiv nasilja u porodici i održivo finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici”.

Iz misije poručuju da je važno da se čuje glas svih građana.

“Mora da se čuje svačiji glas, ili na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, radi boljitka svih zajednica i bolje transparentnosti institucija. Tokom proteklih 12 meseci Misija je omogućila brojne aktivnosti koje podstiču učešće javnosti i poboljšavaju transparentnost i komunikaciju institucija sa javnošću. Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucija za javnu bezbednost da ojačaju rad policije u zajednici, odnosno partnerstvo građana i policije zahvaljujući kojem se identifikuju potencijalne bezbednosne pretnje i koje deluje preventivno na mesnom nivou” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: OSCE

Comments

Pročitaj još