• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici počele pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U Gračanici, administratvinom sedištu Srba centralnog Kosmeta, počele su pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Pored stalno istaknute državne zastave ispred ustanova i institucija, koje su u sistemu Republike Srbije, na Domu zdravlja za ovu priliku istaknuta je i velika trobojka. Srpska zastava je svakodnevno i ispred Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici, na zgradi Kosovskog upravnog okruga, opštini Priština, kao i na fasadnom koplju ispred Narodne biblioteke Gračanica.

”Zastava je za nas uvek bila simbol slobode, stradanja i simbol ponosa. Pod tom zastavom kada se vijori naše srce jače kuca i daje nam veću snagu kada se podsetimo da su naši preci bili u najvećim bitkama, u najvećim stradanjima i nisu dozvolili da ta zastava padne. Za nas je ta zastava i simbol jedinstva, nacionalni ponos, steg i barjak, ona je sa nama i kada slavimo i kada tugujemo. Kada nam je teško ta zastava nas opominje da moramo biti mnogo jači, ali i da moramo biti  krajnje jedinstveni”, istakla je direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić.

Srpska trobojka svakodnevno se vijori i na jarbolu kod spomenika Milošu Obiliću, kao i u samom centru kod spomenika Borcima iz Prvog svetskog rata pored magistralnog puta Priština-Gnjilane.  Uoči praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave srpska trobojka istaknuta je i na zgradi RTV Gračanica.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još