• Početna>
  • Vesti>

Tribina “Vladika Nikolaj Velimirović i Jevreji” u “Akvarijusu”

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, koji je ove godine posvećen temi dijaloga, istoričar Miloš Damjanović će u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 7. septembra 2021. godine od 18:30 održati predavanje „Vladika Nikolaj Velimirović i Jevreji“.

Ulaz je slobodan, ali će zbog vanrednih mera koje su još uvek na snazi, broj posetilaca biti ograničen, uz poštovanje propisanih mera.

O odnosu najvećeg duhovnika Srpske pravoslavne crkve XX veka prema jevrejskom narodu postoje razni kontroverzni narativi u javnosti. Istorijat takvog narativa datira iz posleratnog komunističkog bogoboračkog sistema koji je kultnu ličnost demonizovao neosnovano ga povezujući sa nacističkom ideologijom i antisemitizmom. Takvi stereotipni temelji poslužili su tokom građanskog rata u Jugoslaviji ali i danas da se na ličnost i delo vladike Nikolaja dodatno proširi propagandna slika kojom se posredno srpski narod stigmatizovao u međunarodnoj javnosti. Istorijska istina je, međutim, sasvim suprotna. Vladika Nikolaj je i sam bio žrtva nacističkog okupatora, a spasio je i pojedine Jevreje od Holokausta, iako je za takav humani čin okupator predviđao smrtnu kaznu. Više o svemu tome posetioci će biti u prilici da čuju na predstojećem predavanju mitrovačkog istoričara Miloša Damjanovića.

Evropski dan jevrejske kulture je događaj koji se obeležava u nekoliko zemalja Evrope, u prvoj nedelji septembra. Cilj ovog dana je organizovanje aktivnosti vezanih za jevrejsku kulturu i njihovo izlaganje javnosti, sa namerom da se time otkrije kulturno i istorijsko nasleđe jevrejskog naroda. Aktivnosti koordiniraju Evropska asocijacija za očuvanje i promociju jevrejske kulture (AEPJ), Evropski savet jevrejskih zajednica, B’nai B’rith Europe i Mreža jevrejskih četvrti u Španiji.

Cilj je promocija i podizanje svesti o jevrejskoj kulturi u širem društvu u zemljama u kojima se ovaj događaj održava, u uverenju da je veća svest o kulturi, tradiciji i životu različitih zajednica koje žive u istoj zemlja ili gradu pomaže ljudima da upoznaju „drugog“, i na taj način jača komunikaciju i dijalog među kulturama u zemlji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još