• Početna>
  • Vesti>

Isa Mustafa: Najbolje bi bilo da se izbegne osnivanje ZSO

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa, izjavio je da bi najbolje bilo ukoliko bi moglo da se izbegne osnivanje Zajednice srpskih opština, prenosi Reporteri.

Mustafa je to izjavio šest godina nakon dogovora u Briselu o principima formiranja Zajednice srpskih opština.

“Ako postoji zakonski i ustavni način da se to izbegne kao međunarodna obaveza, koju je Kosovo preuzelo zakonom, bilo bi bolje da je ne uspostavimo”, rekao je Mustafa.

ZSO je predviđena Briselskim sporazumom iz 2013. a 2015. godine je postignut i dogovor o principima formiranja Zajednice srpskih opština.

Međutim, Ustavni sud Kosova je utvrdio da principi za to nisu u skladu sa Ustavom Kosova, iako je rečeno da se mogu uskladiti sa pravnim aktom Vlade Kosova.

EU i Sjedinjene Države su više puta pozivale Kosovo da poštuje sve preuzete obaveze, a izaslanik EU Miroslav Lajčak bio je oštriji i zahtevao je osnivanje ZSO, čak i ako to znači promenu Ustava Kosova.

Prema pisanju medija, nakon izjava Palmera i Lajčaka, bivši premijer Mustafa je rekao da ne vidi nikakvu posvećenost EU i SAD u dijalogu i implementaciji sporazuma, već samo sporadične izjave međunarodnog diplomatskog kora.

Izvor Reporteri,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još