• Početna>
  • Vesti>

Profesor Lalić: Nema dileme oko toga da li je vakcina potrebna ili ne

Vakcina je temelj jedne kuće i nema dileme oko toga da li je vakcinacija potrebna ili ne, kaže dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu akademik prof. dr Nebojša Lalić. Poručio je da je sada trenutak istine i da je potrebno da stručna javnost bude jedinstvena u stavu da je neophodno postizanje kolektivnog imuniteta. Pozvao je sve koji se nisu vakcinisali da to učine što pre.

Akademik prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta, ocenio je da smo propustili najbolji trenutak za imunizaciju i da se epidemija neće zaustaviti sama od sebe.

“Ono što smo uradili dosada je dobro, dobili smo snažni instrument, ali nije dovoljno. Nije dovoljno samim tim što broj inficiranih raste i sve ostalo, smeštenih u bolnice, zauzimanje bolničkih kreveta i smrtni slučajevi. To nije situacija koja je alarmantna, ali je alarmantna sa jednog preventivnog stanovišta, jer ukoliko se ovako nastavi, neće biti dobro”, kazao je profesor Lalić u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Naveo je da smatra da je sada trenutak istine, ne samo za ukupno stanovništvo, već i za stručnu javnost i da je potrebno da budu jedinstveni u stavu da je neophodno postizanje kolektivnog imuniteta.

“To nije jednostavno, ja znam, ali u svakom slučaju, mi ne možemo davati oprečne signale, ne možemo ulaziti u nijanse i valere. Istina je jedna, vakcinacija jeste potrebna i jedini izuzeci od toga mogu biti medicinski. Ako neko zaista ima oboljenje, ako je neko u takvoj situaciji da ne može sada da primi, to ne znači da neće moći za mesec ili dva, ali da se malo uozbiljimo na tu temu”, istakao je Lalić.

Govoreći o reagovanju Medicinskog fakulteta na peticiju protiv vakcinacije, profesor Lalić je rekao da je potrebna koordinisana akcija na državnom nivou i da su smatrali da nekim glasinama hitno treba stati na put.

“Neke od njih su nažalost krenule i od članova naše zajednice, profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali isto tako mislim da jednostavno treba biti mnogo jasniji u tome. Ako postoje neke nejasnoće, ako postoje neke dileme, onda se to iznosi na stručnim sastancima, onda se raščišćavaju nedoumice kroz stručnu raspravu i izlazi se pred javnost sa jedinstvenim stavom, jer je situacija takva da mi ne možemo pred javnošću delovati ambitendentno, na razne strane, sa različitim raslojavanjima i mišljenjima, što kod običnog čoveka stvara konfuziju”, kazao je Lalić.

Dodao je da je vakcina temelj jedne kuće.

“Postavlja se pitanje da li kuća mora imati temelj ili možemo nešto improvizovati, pa da je prvi vetar oduva. To je sasvim jasno. S druge strane, vakcina je snažan lek, ona kod nekih, ali izuzetno malobrojnih pacijenata, pravi neželjene efekte. Broj takvih je izuzetno mali, a o tome mnogo više mogu da kažu stručnjaci, imunolozi, virusolozi, oni koji se uže time bave, pogotovu kada je reč o koroni”, istakao je Lalić.

Naglasio je da nema dileme oko toga da li je vakcina potrebna ili ne.

“Dilema je samo oko toga da li se u nekim izuzetnim individualnim slučajevima od toga može odstupiti, ali za celu priču sticanja kolektivnog imuniteta nema takav značaj kao što mu se pridaje. Otprilike smo došli u situaciju da mi razvijamo kolektivnu debatu da li treba ili ne treba vakcina. Toj debati nema mesta”, kazao je dekan Medicinskog fakulteta.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, profesor Lalić je rekao da su prve studije pokazale da postoji blagi pad uticaja na sprečavanje oboljenja i da je potrebna dodatna vakcina.

“To nije ništa novo ni posebno. Vakcinacija protiv gripa je svake godine. Prema tome, to je nešto što treba prihvatiti kao još jednu od efikasnih medicinskih mera”, istakao je Lalić i dodao da su oboleli od dijabetesa u velikom riziku i da je smrtnost u toj grupi pre pojave vakcine bila za 50 odsto veća.

Lalić je naglasio da će akademska godina biti kakva bude i epidemijska situacija i da bi trebalo doneti odluku na državnom nivou, a da će se Medicinski fakultet prilagoditi posebnosti nastave.

Poručio je svima koji se nisu vakcinisali da to učine što pre i da bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom u vezi sa tim.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još