• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni; Kolege i javnost nemaju zvanične informacije

Na današnji dan, pre dvadeset tri godine, na putu Orahovac-Velika Hoča, oteti, su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Porodice otetih novinara, kolege i cela javnost do danas nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču, postavljenu od strane njihovih kolega kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka, navodi se.

Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Đure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona. Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ovom prilikom poziva sve nadležne međunarodne i lokalne institucije u pokrajini da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina i na taj način pokažu da su zaista, a ne samo deklerativno, posvećeni pravu i pravdi.

“Sa žaljenjem podsećamo da još uvek nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini” stoji u saopštenju.

Konačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, ali i počinilaca svih organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini su put ka izgradnji međusobnog poverenja i normalizaciji odnosa u pokrajini. ističe se.

“Na kraju, tražimo od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu svim medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još