• Početna>
  • Vesti>

Marić: Uspeh Briselskog dijaloga zavisi od prištinske strane koja mora da promeni retoriku

Poslanik SNS sa KiM u Skupštini Srbije i član Skupštinskog odbora za KiM Ljubomir Marić rekao je da uspeh dijaloga koji se u Briselu vodi između Beograda i Prištine najviše zavisi od albanskih političkih predstavnika, koji treba da “ostave dnevnopolitičke teme, promene retoriku i shvate da je budućnost u zajedničkom životu, ekonomskoj razmeni, slobodi protoka robe i ljudi”.

Marić je na TV Vesti podsetio da su nakon prvog sastanka Kurtija i Vučića u Briselu usledile negativne izjave sa albanske strane, potencirajući pitanje kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

On je dodao da je iz tog razloga teško bilo šta prognozirati, ali je naglasio da je Srbija pokazala da je za dijalog, jer je to veoma bitno, kako u suprotnom ne bi imali sukobe i konflikte na terenu.

Prema mišljenju Marića oštra retorika aktuelnog kosovskog premijera i zvaničnika Prištine povezana je sa kampanjom za lokalne izbore zakazane za 17. oktobar.

Marić je rekao da su očekivanja srpske strane da Međunarodna zajednica izvrši pritisak na vlasti u Prištini po mnogim pitanjima, kao što su brojni napadi koji su se u poslednje vreme desili na Kosovu, a gde su žrtve bili Srbi, njihova imovina i Srpska pravoslavna crkva.

“Međunarodna zajednica se ne oglašava onako kako treba, i mi očekujemo da oni napokon reaguju i uozbilje prištinsku stranu. Takođe, veoma je važno da i prištinska strana shvati da je put pomirenja u saradnji, međusobnom razumevanju i ekonomskom napretku”, rekao je Marić.

On je podsetio da do sada nije bilo konkretnih rešavanja ovih problema naglašavajući da direktnu odgovornost za to snose vlasti u Prištini u čijim rukama su mehanizmi vlasti, odnosno policija i pravosudni sistem.

Marić je nabrojao poslednje incidente u kojima su napadani i proganjani Srbi na KiM navodeći da svi ti događaji nose istu poruku a to je “niste dobrodošli na Kosovu”.

“Moja koleginica Danijela Vujičić je posetila porodicu nedavno prebijenog Nikole Perića u Gojbulji i dok su razgovarali došao je Albanac koji je pitao da li su kuća i imanje na prodaju. To je ono što nas zabrinjava, a posledica svega toga su loše i negativne izjave političara u Prištini”, poručio je Marić.

On dodaje da na Kosovu ne postoji vladavina prava i da pravosudni organa uglavnom služe da bi se Srbi osuđivali i na taj način da se dodatno izvrši pritisak na njih.

“Činjenica je da naš narod, posebno povratnici, teško žive na Kosovu i Metohiji i država Srbija čini sve da im omogući što bolje uslove za život. Zato su i ulaganja u srpske sredine sada veća nego što su bila decenijama unazad”, kaže Marić.

On se osvrnuo i na najnovije lažne optužbe da su mogući krivci za masovno trovanje vodom u Dečanima Srbi koji su navodno viđeni u blizini izvorišta vode.

“Te lažne optužbe su uvek nekako prethodile nekim većim incidentima, kao što je bio pogrom koji se desio 17. marta 2004. godine, kada su za utapanje troje albanske dece lažno optuženi Srbi. To je ono što nas brine”, rekao je Marić.

Marić je je naglasio i da danas Srbija nije ono što je bila 2004. godine.

“Danas je Srbija mnogo jača zemlja, ima vojsku koja je spremna da odbrani svoje građane i što je najvažnije, imaju veliki kredibilitet u Međunarodnoj zajedni i predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija. Nadamo se da Međunarodna zajednica to ovog puta ne bi dozvolila, a spokojni smo jer znamo da je predsednik Aleksandar Vučić, kao vrhovni komadant spreman da zaštiti Srbe koji žive na Kosovu”, istakao je Marić.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Marić kaže da je to neispunjena obaveza prištinske strane koja će jednoga dana morati da bude realizovana.

“Zajednica srpskih opština, koja je skoro 40 odsto Briselskog sporazuma, je obaveza Prištine i to je na neki način međunarodna obaveza, jer su je preuzeli, verifikovali su Briselski sporazum u svojoj skupštini, i njima ta obaveza stoji. Oni od toga ne mogu da pobegni i moraće, kad tad, da uspostave Zajednicu srpskih opština”, smatra Marić.

Po pitanju kritika koja iz Srbije dolaze na račun predsednika i aktuelne srpske vlade, Marić poručuje da one dolaze od ljudi “koji za vreme svoje vladavine nisu imali vrema za svoj narod na Kosovu, koji su ostavili haos nedovršenih projekata i gomilu lažnih obećanja”.

“Tu prednjače oni koji su se direktno bavili pitanjem KiM, poput Mlađana Đorđevića, Vuka Jeremića i svih ostalih”, rekao je Marić.

On je dodao da su najveći partneri pojedincima iz opozicije u Beogradu upravo političari iz Prištine.

“Očigledno je da im je Kurti bolji sagovornik i da ga više vole nego svoju državu Srbiju i svoj narod na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Marić.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još