• Početna>
  • Vesti>

Filipović: Odluka Suda o pritvoru Jovanoviću apsolutno nije zasnovana na zakonu

Advokat Jovana Filipović, koja zastupa Rista Jovanovića, ocenila je da odluka Suda u Prištini, koji je njenom klijentu odredio 30 dana pritvora, apsolutno nije zasnovana na zakonu.

“Ristu Jovanoviću određena je mera pritvora u roku od 30 dana i biće smešten u pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici, međutim da bi se odredila mera pritvora nije bio ispunjen apsolutno nijedan zakonski uslov, koji Zakon o krivičnom postupku predviđa i koje je sud dužan da primenjuje”, rekla je Filipović nakon današnjeg ročišta u Prištini.

Međutim, kako je dodala, kao i u mnogim drugim slučajevima ponovo se pokazalo da je sud pristrasan, kada se lica srpske nacionalnosti optužuju za širenje mržnje.

“Risto Jovanović optužen je zbog toga što je pevao pesmu Vidovdan koja nema nikakve veze sa dešavanjima posle 1999. godine, koja ima veze sa Kosovskim bojem 1389. godine. Veličao je  te junake u pesmi, veličao tri prsta koji predstavljaju oca sina i svetoga duha i branio je monahinju koju su grubo pretresli pripadnici kosovske policije. Određena mu je mera pritvora bez bilo kakvog razloga I bez ispunjenja zakonskih uslova usled neregularnog prevoda koje smo videli u toku ročišta”, istakla je Filipović.

Ona je dodala da zbog toga očekuje da Apelacioni sud uzeme u obzir žalbe na razloge za pritvor i razmotri žalbu u roku 24 sata.

Jovanovića, koji je  iz Podgorice i crnogorski je državljanin, je na Vidovdan, 28. juna, na Gazimestanu, uhapsila Kosovska policija, nakon što je prigovorio policajcima koji su pretresali pravoslavnu monahinju.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još