• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sutra ili prekosutra razgovaram sa Merkelovom, jedna od tema i KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra ili prekosutra razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, podsetivši da se 4. ili 5. jula očekuje velika Berlinska konferencija.

Vučić je naveo da će, između ostalog, sa nemačkom kancelarkom razgovarati o KiM, regionalnoj saradnji i ulozi Nemačke i Berlina.

“Hoće li to posle biti briselski ili berlinski proces videćemo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje šta očekuje od ovog razgovora putem video-linka, na kome će jedna od tema, pored predstojećeg samita o berlinskom procesu biti i Kosovo.

Vučić je posle vojne vežbe na Pešteri istakao da je svaki razgovor sa nemačkom kancelarkom od izuzetnog značaja za našu zemlju, da će biti dobro pripremljen i da se nada dobrom razgovoru.

Odgovarajući na pitanje novinara posle vežbe “Munjeviti udar” koliko je teško voditi izbalansiranu politiku Vučić je rekao da je takva politika jedino moguća i najbolja za interese građana Srbije.

“Danas imamo oruđe i oružje sa različitih delova sveta i zato je vojska sve snažnija i zato postajemo snažniji u svim oblastima. Ako mi objasnite da možemo drugačije a da bude dobro za Srbije”, rekao je Vučić.

Vidovdan provesti u radosti uz podršku narodu na KiM

Predsednik je izrazio je uverenje da ćemo nacionalni praznik Vidovdan sutra provesti u radosti jer Srbija brzo napreduje i posebno ga čestitao srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i monaštvu u svetinjama Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini.

“Verujem da ćemo Vidovdan provesti u radosti jer Srbija brzo napreduje, sa pogledom u budućnost i mnogo izazova koji nas očekuju, ali čvrsto opredeljeni da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, da se ubrzano razvijamo i napredujemo”, kazao je Vučić na Pešteri gde je prisustvovao vojnoj vežbi Munjeviti odgovor, a odgovarajući na pitanja novinara.

Takođe, istakao je i da ćemo Vidovdan provesti uz podršku srpskom narodu na KiM, koji se trudi da sačuva svoja ognjišta i monaštvu SPC u južnoj pokrajini koje čuva naše crkve i ognjišta našeg naroda.

Najavio je i da će sutra Vidovdan biti proslavljen u Kruševcu, koji ove godine slavi i 650 godina postojanja, a nakon toga i u Kragujevcu gde će biti održana vojna vežba.

“Sve što su ljudi mogli da vide danas na Pešteri, moći će da vide sutra u Kragujevcu”, kazao je.

Predsednik je, odgovarajući na kritike što se na vojnu vežbu pozivaju deca, kazao smatra da nema ništa lepše ni za ljude, ni za decu da vide oruđe i snagu naše vojske, a da im pritom niko ne drži nikakve političke govore.

“Treba da dođu da vide kako izgleda pancir, pasarsi, da uđu u te mašine, da pohvalimo našu industriju, da vide kakvo oruđe imamo, da vide kako izgledaju modernizovani tenkovi, šta ima lepše i za ljude i za decu da tako nešto vide, a niko im ne drži nikakve političke govore ili bilo šta i niko im ne kaže da je to obavezno”, kazao je predsednik.

Dodaje da su te kritike u duhu toga da pojedini moraju da urušavaju svoju vojsku, zemlju, sve što vredi u državi na svaki način.

“Mi ne bismo bili mi da ne postoji takva kampanja”, dodao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još