Petković: U Brisel idemo da branimo poziciju Beograda

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da delegacija Beograda na dijalog u Briselu ide da se bori jer je to, kaže, jedino mesto gde možemo da razgovaramo. Od početka godine do danas bilo je više od 60 incidenata na KiM.

Petar Petković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Priština generiše “užasno tešku” atmosferu pred nastavak dijaloga u Briselu.

Cilj svega toga, prema njegovim rečima, jeste da se potkopa dijalog i izvrši pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

“Imate veliki pritisak na Beograd i Vučića, a sa druge strane veliku podršku od strane zapada prema Kurtiju koji se ponaša tako da niko na zapadu ne reaguje na provokacije, uvrede, pretnje jer je Kosovo čedo zapadnih sila i da ga ne treba kritikovati i kad pogreši, a Beograd treba”, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Naša delegacija, kako kaže, ide u Brisel da brani poziciju Beograda.

“Vučić je juče iz srca rekao u Prohoru Pčinjskom – borićemo se hrabro, istrajno i vodićemo računa o budućnosti nas i naše dece”, istakao je Petković.

Podsetio je da je Kurti na samitu u Tirani pod noge bacio regionalnu i ekonomsku saradnju Zapadnog Balkana, koja bi pomogla da se prevaziđu problemi.

“On odbacuje dogovorenu deklaraciju jer želi da piše Republika Kosovo, a to je za nas neprihvatljivo”, napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da je istog dana episkop Teodosije služio liturgiju u Hramu Hrista Spasa u Prištini, nakon čega je, kaže, od albanskih političara krenula bujica najgorih napada i izjava.

“Dok vidite studente iz Prištine kako grafitima i uvredama mržnje skrnave crkvu, sve to nemo posmatra albanski policajac. Da li oni mogu da budu onda zaštitnici srpskih crkava i manastira, kako Kurti piše u pismima Unesku”, zapitao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da je od početka godina bilo više od 60 incidenata, što je već dve trećine u odnosu na celu prošlu godinu.

“Kako ćemo njih da zaštitimo, naše ljude koji žive u Metohiji, u selima okruženi Albancima.  U Brisel idemo da se borimo jer je to jedino mesto gde možemo da razgovaramo, a to je bolje nego da imamo incidente na terenu. Bolje pregovarati nego ratovati. Vodimo računa o budućnosti, stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana. Da bismo mogli da nastavimo sa stranim direktnim investicijama, moramo da pregovaramo i imamo stabilnost”, naglasio je Petković.

Srbima na Kosovu i Metohiju poručio je da će Beograd u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština.

“Da idemo u pravcu budućnosti, to je neophodno i Srbima i Albancima. Nama je usud da živimo jedni sa drugima ili jedni pored drugih na KiM, i moramo da se dogovorimo o našoj budućnosti”, istakao je Petković.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još