• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Nismo blizu rešenja u dijalogu sa Prištinom, Rusija i Kina moraju da se uključe

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi pozitivan ishod predstojećeg sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, doprineo većem nivou međunarodnog poverenja i saradnje, prenosi Nedeljnik.

“Verujemo da će svima biti vrlo korisno da se smanji napetost u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država”, rekao je Dačić u intervjuu za ruski list “Izvestija”.

On je istakao da je Srbija za pristupanje Evropskoj uniji, ali da definitivno neće uvoditi nikakve sankcije protiv Rusije.

“Srbi su za ulazak u Evropsku uniju. Naš geostrateški položaj je takav da je ovo jedan od naših ciljeva. Međutim, nećemo se pridružiti EU ukoliko bi to bilo suprotno našim državnim i nacionalnim interesima. Rusija je naš prijatelj i partner”, rekao je Dačić, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Rusiji.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da “nismo blizu rešenja” i da je problem što “druga strana ne želi kompromis”, već samo nezavisnu državu.

“Jedino što žele je da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Srbiju, usled čega bi Beograd priznao Kosovo. Ovo je za nas neprihvatljivo”, rekao je Dačić, prenosi Beta.

Upitan o uticaju SAD na rešavanje pitanja Kosova, Dačić je rekao da Srbija pozdravlja sve koji mogu pozitivno da utiču na ovaj proces, ako će to doprineti nalaženju kompromisnog rešenja.

“Ali da bi se postigao mirovni sporazum, Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju biti uključene u ovaj proces. Na kraju krajeva, Savet bezbednosti će morati da glasa za konačnu odluku”, zaključio je Dačić.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još