• Početna>
  • Vesti>

Petković: Pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je “pitanje nestalih otvorena rana” i da je “važno otvoriti državnu arhivu Srbije” rekao da Kurti nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda.

“Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda” navodi Petković.

On dodaje da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da se to pitanje neće tretirati kroz dnevno političku prizmu i da od tog pitanja ne bežimo i na tom pitanju insistiramo prilikom svakog razgovora u Briselu.

“Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca. Istovremeno, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju” navodi Petković.

Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba.

Petković ističe da je Beograd do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak a nažalost, sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini.

“Žao mi je što prištinska strana odbija i svaku mogućnost saradnje po ovom pitanju i pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom. Mi se na takav način nećemo odnositi ni prema jednoj žrtvi, bez obzira na etničku pripadnost” navodi Petković.

Pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune ili nadgornjavanja, dodaje se.

“Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompormisu i napretku” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još