• Početna>
  • Vesti>

Istorijsko kulturno nasleđe u Novom Brdu privlači sve veći broj turista

Jedna od razvojnih šansi za jačanje ekonomije u opštinam a sa srpskom većinom na KiM je turizam, a goste najviše interesuje istorijsko i kulturno nasleđe.

Verski turizam iz godine u godinu ima sve više poklonika. Tako je i u Novom Brdu gde je pre nekoliko godina delimično obnovljena i  trvrđava koja se nalazila u centru grada koji je bio jedan od najvećih rudarskih i finansijskih centara srednjevekovne Evrope.

Protojerej Stevo Mitrić, paroh novobrdski kaže za Puls, da su meštani kao zajednica Novog Brda, na raznim adresama podnosili projekte za neku vrstu seoskog turizma, gde bi domaćini koji ovde žive mogli da preurede jednu ili dve sobe, koje bi mogle da služe za primanje gostiju na prenoćište.

U sklopu crkve Svete.Bogorodice, nalazi se i konak sa tridesetak ležajeva. Kada bi bilo kapaciteta do šezdeset kreveta mogli bi privući turiste koji dolaze u većim grupama u obilazak i na prenoćište, kaže otac Stevo
 
Nadležni iz lokalne samouprave ističu da broj zainteresovanih da posete novobrdski kraj iz godine u godinu sve više  raste i da se očekuju značajna ulaganja u turistički privredu

Siniša Marković, iz opštine Novo Brdo, ističe da se očekuju masovna ulaganja i velika sredstva koje će opština u narednom periodu uložiti u oblasti promocije turizma. Takođe poziva ulagače i invensitore da što više ulažu u turizam ovog kraja, koji će biti nosioci razvoja turizma i same opštine.

Opština Novo Brdo sa svoja 33 naseljena mesta i oko šest hiljada stanovnika jedna je od teritorijalno najvećih, ali i najsiromašnijih sredina na Kosovu, ali odsustvo zagađivača i prirodna i kulturna bogatstva mogu da predstavljaju značajnu komparativnu prednost za odluku investitora da ulažu u ovaj kraj.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još