• Početna>
  • Vesti>

Koha: Lajčak i Palmer sutra u Prištini o dijalogu sa Srbijom

Zajednička poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Kosovu, trebalo bi da donese poruku za međusobnu koordinaciju u vezi sa dijalogom, piše Koha.

Veruje se da će poseta predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije Kosovu sledeće nedelje biti usmerena na insistiranje na nastavku dijaloga sa Srbijom.

Palmer i Lajčak boraviće na Kosovu u dvodnevnoj poseti, koja počinje u ponedeljak.

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server kaže da će zajedničkom posetom, nekoliko nedelja pre početka razgovora u Briselu, dvojica predstavnika preneti poruku o važnosti i hitnosti procesa dijaloga.

Prema Serveru, SAD i EU nisu bile koordinisane tokom administracije koju je vodio Donald Tramp. Server kaže da oba partnera imaju problem sa dijalogom Srbije i Kosova.

“Pokušavaju da projektuju poruku da su EU i SAD sada na istoj strani. Naravno, Amerikanci i Evropljani nikada nisu priznali da su bili na različitim stranama, ali jesu tokom Trampove administracije. Sjedinjene Američke Države nisu uradile mnogo od onoga što znam, ali se sigurno trude da projektuju sliku da podržavaju Evropsku uniju. Ali problem koji EU i SAD zaista imaju je taj što Beograd nije spreman da nastavi sa priznavanjem Kosova. Ovo će ograničiti spremnost Prištine da pozitivno odgovori Srbiji na važna pitanja“, rekao je Serveri, dodajući da je uprkos tome u pitanjima kao što su „nestala lica i finansijska potraživanja, moguć napredak“.

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj kaže da je EU potrebna američka uloga kako bi se povećalo poverenje kosovske strane u ovaj proces.

“Iako u EU kažu da imaju isti cilj kao i SAD, jedina razlika je u tome što Evropska unija ne može da tvrdi da je cilj dijaloga uzajamno priznavanje sve dok Amerikanci to kažu. Kao što je poznato, EU ne može imati jasan stav o statusu Kosova dok pet država članica ne prizna nezavisnost Kosova“, izjavio je Paljokaj.

Iz Evropske unije potvrđujući saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije, i kažu da jedva čekaju sledeći sastanak.

“Dijalog Beograd-Priština je proces koji vodi EU, a koji je povezan sa putem Srbije i Kosova u EU. Generalna skupština UN zadužila je EU da olakša dijalog o približavanju Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Naši međunarodni partneri, uključujući SAD, to poštuju. EU i njene države članice sa nestrpljenjem očekuju sledeći sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou u junu“, rekao je portparol šefa spoljne politike Evropske unije Peter Stano.

Tokom posete u ponedeljak i utorak, Palmer i Lajčak sastaće se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i dvojicom njegovih zamenika, Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom.

Palmer i Lajčak će se takođe sastati sa liderima opozicionih partija. Najavljeno je da će u utorak predstavnici SAD i EU održati zajedničku konferenciju za štampu.

Očekuje se da će se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati u junu, u nastavku dijaloga.

Izvor : Koha, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još