• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Želimo kompromis, ali neću da im potpisujem priznanje nezavisnosti Kosova

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke počela je danas u Beogradu nešto pre 10 časova, a predsednik Aleksandar Vučić se u obraćanju prisutnima između ostalog dotakao i teme dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Srbije je naveo da “moramo da učestvujemo u dijalogu sa Prištinom”.

“Nama 2008. godine, kada su Albanci doneli odluku o stvaranju nezavisne države, a reakcija naše države je bila nikakva, a takvo je bilo i državno rukovodstvo. 2011. smo postavili granicu na Jarinju, i danas smo u situaciji koja je užasno teška za nas. Devet godina smo se borili, i izborili dokumenta koja su problem za Albance, i zato oni neće da ustanove Zajednicu srpskih opština. I niko na Zapadu se ne uzbuđuje oko toga. Kad bismo izašli iz dijaloga mi bismo bili krivi, iako oni jedini ne poštuju ono što je dogovoreno”, naglasio je Vučić.

On je i rekao da mi jesmo deo sveta, ali da nećemo podleći pritiscima.

“Oni mene zbog toga napadaju, ali mnogi to ne primećujete. Oni se vode strategijom da vrše pritisak na zemlje kao što je Grčka, da bi mi na kraju prihvatili i članstvo Kosova u NATO. Nastaviće i sa kriminalizacijom moje porodice, što su radili uz podršku nekih naših članova, misleći da će da se ustoliče na vlasti. Mogli ste da čujete u ovoj deklaraciji koju smo usvojili jeste da samostalno donosite odluke. Neće odluke o Srbiji donositi nijedan ambasador i stranac, već samo vi građani Srbije. I ne mogu da vam kažem koliko mi se gade ljudi koji misle da će ih ambasadori dovesti na čelo stranke. Sada vidite kolika je snaga nezavisne Srbije, narod hoće da se naš čovek pita, a ne stranci, ambasadori i tajkuni. Dok smo ovde i dok je SNS Srbija će da donosi odluku. Neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova”, rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još